Drobiowy pasztet bez pieczenia
Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam!
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
500 g filetów z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 ml czerwonego wina
majeranek
pieprz, sól
ostra i słodka papryka w proszku
imbir w proszku
gałka muszkatałowa
olej do smażenia
1 łyżka masła
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczona wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut)
- połowę zawartości patelni przełożyć do blendera i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę
- przełożyć do foremki wyłożoną folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
SMACZNEGO !