Dietetyczna pieczeń z indyka

Dietetyczna pieczeń z indyka
Zdrowa pieczeń z piersi indyka i z płatków gryczanych. Tutaj sprawdzą się również płatki owsiane i jaglane. Do poprawy koloru i smaku, dodałam pastę z czerwonej papryki. Pieczeń po wystudzeniu, można kroić bardzo cieniutko i podać z razowym pieczywem. Ciepła pieczeń pokrojona na grubsze kawałki, będzie smakowała w sosem i warzywami ?

Zdjęcie - Dietetyczna pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 700 g. dwukrotnie zmielonej piersi z indyka
  •  3/4 szkl. płatków gryczanych
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki daję do miseczki i dokładnie mieszam. Małą podłużną foremkę smakuję oliwą i posypuję mąką owsianą lub bułką tartą. Mięso daję do foremki i dokładnie ubijam. Pieczeń piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 45 minut. Pieczeń jest gotowa, kiedy się mocno przyrumieni. Gotową pieczeń ostrożnie wyciągam z foremki i odstawiam do wystudzenia. Smacznego ?

Zdjęcie - Dietetyczna pieczeń z indyka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów