Kolejna marynata do mięsa podbiła moje podniebienie. Od dawna już piekę mięsa w podobny sposób i jeszcze nigdy się nie zawiodłam. Tym razem do marynaty dodałam sok z cytryny. Efekt powalił mnie na kolana bo wyszło bardzo rześko a ja bardzo lubię takie smaki. Mięso można podać na obiad a to co zostanie serwować jako pyszną, domową wędlinę.
Moja propozycja to pierś z indyka pieczona w rękawie. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa. Długo szukałam zanim znalazłam odpowiedni przepis, swój znalazłam na stronie Dorota Smakuje, ilość przypraw nie dominuje przez co świetnie nada się na kanapkę dla ucznia :)
Filet indyka pieczony z płatkami pomidorów z rozmarynem, marynowany w papryczce chili z czosnkiem i sosem sojowym. Taką pieczeń można podać z sosem, lub konfiturą z żurawiny na świąteczny obiad. Ja czasami podaję, jako zdrowy i niskokaloryczny zamiennik sklepowych wędlin. Pieczona pierś indyka bez skórki, jest również doskonałym źródłem białka, żelaza i magnezu.
Kolejny domowy wyrób do chleba. Może nie jest to dodatek najbardziej dietetyczny, ale pyszny! Od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe szaleństwo.
Porchetta to popularna w całych Włoszech potrawa, którą niestety w oryginalnej formie ciężko przygotować we własnym domu. Oryginalnie oprawia się z kości całą świnię, faszeruje ziołami, czosnkiem i koprem włoskim po czym zawiniętą w rulon, opieka się długo nad ogniem. We własnej kuchni można przygotować namiastkę tej potrawy, równie zresztą pysznej.
Kolejna propozycja na dodatek do kanapek, oczywiście nie tylko, na ciepło boczek tez jest wyśmienity. Nie oszukujmy się, nie jest to danie niskokaloryczne i najzdrowsze, jednak nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a kto nie lubi boczku :-)
Przynajmniej raz na trzy tygodnie, robimy domową wędlinę w szynkowarze. Taka wędlina zachowuje świeżość, nawet do dziesięciu dni i smakuje jak najlepszy dodatek do pieczywa. Bardzo ważne jest marynowane mięsa w ziołach, przynajmniej dwa dni przed parzeniem.
Dziś proponuję Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, które świetnie zastąpią tradycyjną wędlinę na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, że prezentują się elegancko i z powodzeniem mogą być także podawane na wszelkiego rodzaju imprezach
Jako że wybrałam udziec indyka, to do jego środka postanowiłam włożyć coś, co urozmaici wizualnie upieczone mięso, a przy okazji nie zdominuje delikatnego smaku.
Pieczeń ze schabu z trzydniowej marynaty z miodem, tymiankiem, octem winnym i cytryną. Mięso piekłam w worku do pieczenia, dzięki temu, jest soczysta i aromatyczna. Polecam taką pieczeń na niedzielny obiad, a pokrojona w cieniutkie plasterki, będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa i sałatek
Rwana wieprzowina jest rewelacyjna, delikatna, miękka, bardzo smaczna. Można używać jej do kanapek lub po prostu do obiadu. Super doprawiona, no idealna. Powiem Wam, że lepszego mięsa pieczonego nie jadłam. W przygotowaniu jest bardzo prosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi.