Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa

Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa

Wieprzowina jest jednym z najczęściej wybieranych gatunków mięs przez Polaków. Możemy w domu przygotować pieczeń, wędlinę rozpływającą się w ustach pełną smaku i aromatu. Nasze podniebienia będą zachwycone jak nasi goście i rodzina.
Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowana łopatka jest przepyszna, soczysta, Myślę, że nie wiele osób rozpozna, że jest gotowana. Z punktu ekonomicznego ubytek mięsa podczas gotowania jest dużo mniejszy od podczas pieczenia. Gotowana łopatka jest genialna w smaku,idealna na kanapki często przygotowuje w domu. Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :

  • 2 kg łopatki bez kości
  • 2 l. wody
  • 2 łyżki przyprawy red spice lub uluiona własna mieszanka przypraw
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op żelatyny
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego lub według własnego smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • dratwa Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie
Łopatkę nacieramy żelatyną wymieszaną z łyżką stołową soli i przyprawą red spice i łyżeczką pieprzu. Natarte mięso zawijamy i przewiązujemy.
Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do gotującej wody o temperaturze około 90 stopni wkładamy mięso i parzymy na bardzo małym ogniu do osiągnięcia w środku mięśnia około 70 stopni około 2 godziny. Woda nie może się gotować!!!!!! Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyjmujemy gorącą łopatkę obsypujemy przyprawą red spice , tymiankiem, majerankiem zawijamy w folię aluminiową. Po ostygnięciu mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zdjęcie - Świąteczna gotowana łopatka wieprzowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów