Królik, którego przygotowywałam po raz kolejny w ten sposób, bo tak mi najbardziej smakuje Czasami nazwany sposobem liguryjskim, a ja już go robię niemal z zamkniętymi oczami. Szybkie i proste danie, lekkie, delikatne i aromatyczne.
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na danie, które lubię wyjątkowo. Być może już je znacie, ale nie zaszkodzi o nim przypomnieć, bo swoim smakiem naprawdę na to zasługuje:) Mimo że nie wszyscy przepadają za łączeniem owoców z mięsem, w tym przypadku powinni się przełamać. Indyk w towarzystwie gruszek doprawionych m.in. octem balsamicznym wiele zyskuje, jest soczysty i wyrazisty, a całość świetnie się komponuje.
Przyznam, że z początku podchodziłam sceptycznie do tego przepisu, ale – jak się okazało – zupełnie niesłusznie. Kurczak w połączeniu z kwaskowatym sosem agrestowym smakował wszystkim domownikom bez wyjątku. I z pewnością przypadnie do gustu wszystkim lubiącym połączenia „mięso + owoce”.
Wśród tradycyjnych potraw świątecznych w naszym domu nie było nigdy pasztetu i nie wiem, jak to się kiedyś stało, że tata postanowił sprawdzić przepis z poradnika domowego (chyba przyniósł broszurkę ze zbiorem przepisów z pracy). No i teraz nie wyobrażam sobie akurat bez tego pasztetu świąt.
Od dawna miałam ochotę na to indonezyjskie danie. Zarówno ja, jak i mój Połówek uwielbiamy orzechy i sos orzechowy jako dodatek do wytrawnych dań, więc nie miałam wątpliwości, że kurczak satay będzie nam smakował.
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana