Kurczak z morelami i kuskusem
Danie powstało w ramach wspólnego gotowania z Panną Malwinną, Emmą, Emilią, Anią, Pluskotką i Anią w ramach akcji II Festiwal Kuchni Arabskiej. Przepis na harrisę dodam w najbielszym czasie. Składniki dla 4 – 6 osób:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula , pokrojona w plasterki
- 20 dag piersi z kurczaka , pokrojone w kostkę
- kawałek startego świeżego korzenia imbiru
- 1-2 łyżki harissy
- 10 szt. suszonych moreli, pokrojonych w paski
- puszka ciecierzycy
- 20 dag kuskusu
- 300 ml gorącego bulionu z kurczaka
- garść posiekanej kolendry (do podania)
Na oliwie przez 1 – 2 minuty przesmażyć cebulę, dodać kurczaka i smażyć przez 7 – 10 min.Imbir wymieszać z harissą, dodać do kurczaka i gotować jeszcze przez 1 min. Następnie
dodać morele, ciecierzycę i kuskus oraz bulion. Przykryć wszystko pokrywką i pozostawić, do momentu, aż kuskus zmięknie, po czym rozdrobnić go widelcem. Podawać posypać kolendra lub natką pietruszki. Ja dodałem jeszcze jogurt do podania.
Podobne wpisy Kurczak z morelami i kuskusem
Marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy
Shish taouk - syryjski kurczak na patyku :)