Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z sosem wiśniowym
Danie zainspirowane przepisem z Kwestii Smaku, ale nieco zmodyfikowane przeze mnie. Roladę podałam z sosem wiśniowym. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam!
SKŁADNIKI:
ok. 1kg pierś indyka
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki białego wina
100 g plasterków szynki parmeńskiej
sól i pieprz
NADZIENIE:
50 g suszonej żurawiny
100 g pokrojonych w kosteczkę suszonych moreli
1/4 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki likieru pomarańczowego (użyłam Cointreu)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka masła
SOS:
1 pomarańcza
1 łyżka likieru pomarańczowego (dałam Cointreau)
1 łyżka tartego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
50 dag wiśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do rondelka włożyć wszystkie składniki nadzienia. Wymieszać, zagotować i odstawić z ognia na około 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Filet z indyka rozciąć i rozbić na duży placek.
Posolić,popieprzyć i wysmarować oliwą. Na środku położyć nadzienie.
Zwinąć ciasno w roladę i w kilku miejscach spiąć wykałaczką.
Obłożyć dookoła plasterkami szynki parmeńskiej i obwiązać kilkoma kawałkami sznurka. Roladę umieścić w formie żaroodpornej, szynkę polać oliwą, na dno wlać wino . Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut. W czasie pieczenia można podlać delikatnie winem.
Wyjąć roladę z formy, przykryć folia aluminiową i odstawić na kwadrans.
Sos wiśniowy:
Wiśnie rozmrozić.
Z pomarańczy wycisnąć sok i wymieszać go z likierem.
Dodać starty ( na tarce o małych oczkach) imbir, sok z cytryny, cukier i sos sojowy. Wymieszać i dodać wiśnie. Zagotować i dusić razem około 10 minut.
Mąke ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią sos.
Sos jest pyszny zarówno na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO