Kurczak satay z warzywami
Od dawna miałam ochotę na to indonezyjskie danie. Zarówno ja, jak i mój Połówek uwielbiamy orzechy i sos orzechowy jako dodatek do wytrawnych dań, więc nie miałam wątpliwości, że kurczak satay będzie nam smakował.
Przy okazji postanowiłam wziąć udział w konkursie „Kujawski ze smakiem” pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl. Przygotowując przepis, użyłam Oleju Kujawskiego z czosnkiem, który jest jednym z kilku nowych smaków olejów tej firmy. Więcej szczegółów o konkursie można dowiedzieć się z blogu Majany.
A wracając do potrawy – jest kolorowa, łatwa do przygotowania, efektowna, a przede wszystkim – bardzo smaczna :)
KURCZAK SATAY Z WARZYWAMI
(2 porcje)
2 małe filety z piersi kurczaka,
2 cebulki dymki,
200g brokułów,
1 marchewka,
50g kiełków fasoli mung,
kawałek papryczki chili,
2-3 łyżki orzeszków ziemnych,
2-3 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego (pominęłam),
1-2 łyżki oleju „Kujawski ze smakiem” z czosnkiem,
1-2 łyżki oleju roślinnego,
przyprawa do kurczaka,
sól,
odrobina pieprzu cayenne,
100g ryżu,
opcjonalnie chili w płatkach i świeża kolendra do dekoracji
Warzywa oczyścić, obrać i umyć. Papryczkę chili drobno posiekać. Brokuły podzielić na różyczki. Cebulki pokroić na kawałki, a marchewkę w paski. Marchewkę i brokuły gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut. Odcedzić, zachowując ½ szklanki wywaru.
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Wyjąć.
Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół. Każdy kawałek przyprawić i nabić na patyczek do szaszłyków.
Na patelni rozgrzać olej roślinny. Smażyć filety 3-4 minuty z każdej strony. Wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
W woku lub na patelni rozgrzać olej czosnkowy „Kujawski ze smakiem”. Wrzucić cebulkę i chili, chwilę smażyć, a następnie dodać brokuły i marchewkę. Smażyć jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodać kiełki fasoli, sos sojowy, sos ostrygowy i połowę orzechów.
Masło orzechowe wymieszać z wywarem po warzywach. Zagotować i gotować jeszcze 3-4 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję. Doprawić solą i pieprzem cayenne, wsypać resztę orzechów.
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Ryż, warzywa i kurczaka ułożyć na talerzu. Podawać z sosem orzechowym.
(inspiracja: „To jest pyszne” 4/2009 z moimi zmianami)