Schab z pończochy, przepis na domową wędlinę
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu
O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Schab z pończochy
- 1 kg schabu wieprzowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soli
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 główka czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
- 1 pończocha
Mięso umyć i osuszyć, dokładnie obtoczyć w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 h – włożyć w misce, z mięsa wypłynie dużo cieczy. Po 24 h umyć schab z cukru i obtoczyć go w soli i znowu do lodówki na 24 h, po tym czasie go opłukać z soli, wytrzeć i obtoczyć w posiekanym czosnku wymieszanym z majerankiem i papryką. Włożyć na 24 h, po tym czasie przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym ciepłym miejscu ( u mnie suszarka do naczyń, koło kuchenki ) i tak zostawiamy go na 4 doby. Po tym czasie wyciągamy z pończochy i kroimy w cienkie plasterki.
Naprawdę pyszna, domowa wędlina serdecznie polecam !