Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.
„Mamo, zrób takiego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym” – brzmiało zamówienie, a jak w słodko-kwaśnym to obowiązkowo z ananasem – pomyślałam. Uwielbiam to danie, a nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam coś choćby podobnego. Pomysł podłapałam od razu i jeszcze tego samego dnia kupiłam puszkę ananasów, odkurzyłam woka i zabrałam się do gotowania. Lubię gotowanie w woku, bo nie tylko wszystko jest szybko przygotowane, ale mój jest na tyle głęboki, że nawet taka niezdara, jak ja nie jest w stanie nabrudzić dookoła. Przygotowanie poszczególnych składników też wygląda nieco inaczej, bo o ile używając patelni jestem w stanie na bieżąco kroić i dorzucać kolejne, to przy woku wszystko kroję i odmierzam zanim postawię go nad płomieniem. Później wszystko nabiera zbyt dużego tempa.
Wok nagrzewa się szybko i osiąga wysoką temperaturę, jednak jest to jego zaleta, bo danie przygotowuje się szybko, tracąc przy tym niewiele witamin. Mięso jest soczyste, a warzywa lekko chrupkie i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Przejdźmy zatem do konkretów…
Zapraszam na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, z ananasem – a jak danie inspirowane kuchnią azjatycką, to obowiązkowo podane z sypkim ryżem, ale barbarzyńsko jedzone widelcem… ?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 niewielkie marchewki
- kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
- 2 małe dymki
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 1/2 puszki ananasa w kawałkach
- 3/4 szklanki soku z ananasa – tego z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu ryżowego (lub zwykłego białego winnego)
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 żółtko
- jasny sos sojowy
- olej
- sól/pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić w wąskie słupki tzw julienne. Kurczaka pokroić w kostkę.
- Żółtko roztrzepać z łyżką mąki kukurydzianej i łyżką sosu sojowego. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać łyżkę wody. Wrzucić kurczaka i pokryć go masą.
- Woka (lub dużą patelnię) rozgrzać. Wlać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Podsmażyć na złoty kolor i wyjąć z woka.
- Wlać kolejną łyżkę oleju i dodawać kolejno warzywa. Zacząć od tych, które wymagają najdłuższego smażenia. W pierwszej kolejności marchew, następnie cebula, imbir i papryka.
- Podsmażone warzywa podlać 3 łyżkami sosu sojowego. Dodać ananasy i podsmażone mięso.
- Wszystko podlać sokiem z ananasów zmieszanym z koncentratem pomidorowym i mąką kukurydzianą. Wymieszać.
- Sos powinien być średnio gęsty, gładki i pokrywać warzywa i mięso. Dodać ocet i zamieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można odrobinę podlać wodą.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
- Na koniec wrzucić pokrojoną dymkę i zamieszać.
- Podawać od razu, z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego ?