Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.

 Zdjęcie - Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

„Mamo, zrób takiego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym” – brzmiało zamówienie, a jak w słodko-kwaśnym to obowiązkowo z ananasem – pomyślałam. Uwielbiam to danie, a nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam coś choćby podobnego. Pomysł podłapałam od razu i jeszcze tego samego dnia kupiłam puszkę ananasów, odkurzyłam woka i zabrałam się do gotowania. Lubię gotowanie w woku, bo nie tylko wszystko jest szybko przygotowane, ale mój jest na tyle głęboki, że nawet taka niezdara, jak ja nie jest w stanie nabrudzić dookoła. Przygotowanie poszczególnych składników też wygląda nieco inaczej, bo o ile używając patelni jestem w stanie na bieżąco kroić i dorzucać kolejne, to przy woku wszystko kroję i odmierzam zanim postawię go nad płomieniem. Później wszystko nabiera zbyt dużego tempa.

Wok nagrzewa się szybko i osiąga wysoką temperaturę, jednak jest to jego zaleta, bo danie przygotowuje się szybko, tracąc przy tym niewiele witamin. Mięso jest soczyste, a warzywa lekko chrupkie i kolorowe, takie jak lubię najbardziej. Przejdźmy zatem do konkretów…

Zapraszam na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, z ananasem – a jak danie inspirowane kuchnią azjatycką, to obowiązkowo podane z sypkim ryżem, ale barbarzyńsko jedzone widelcem… ?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 niewielkie marchewki
  • kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
  • 2 małe dymki
  • 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • 1/2 puszki ananasa w kawałkach
  • 3/4 szklanki soku z ananasa – tego z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu ryżowego (lub zwykłego białego winnego)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • jasny sos sojowy
  • olej
  • sól/pieprz

Przygotowanie:

  • Warzywa pokroić w wąskie słupki tzw julienne. Kurczaka pokroić w kostkę.
  • Żółtko roztrzepać z łyżką mąki kukurydzianej i łyżką sosu sojowego. Jeśli jest zbyt gęste, można dodać łyżkę wody. Wrzucić kurczaka i pokryć go masą.
  • Woka (lub dużą patelnię) rozgrzać. Wlać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Podsmażyć na złoty kolor i wyjąć z woka.
  • Wlać kolejną łyżkę oleju i dodawać kolejno warzywa. Zacząć od tych, które wymagają najdłuższego smażenia. W pierwszej kolejności marchew, następnie cebula, imbir i papryka.
  • Podsmażone warzywa podlać 3 łyżkami sosu sojowego. Dodać ananasy i podsmażone mięso.
  • Wszystko podlać sokiem z ananasów zmieszanym z koncentratem pomidorowym i mąką kukurydzianą. Wymieszać.
  • Sos powinien być średnio gęsty, gładki i pokrywać warzywa i mięso. Dodać ocet i zamieszać. Jeśli jest zbyt gęste, można odrobinę podlać wodą.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
  • Na koniec wrzucić pokrojoną dymkę i zamieszać.
  • Podawać od razu, z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego ?

Kategorie przepisów