Sznycle z indyka z balsamicznymi gruszkami
Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na danie, które lubię wyjątkowo. Być może już je znacie, ale nie zaszkodzi o nim przypomnieć, bo swoim smakiem naprawdę na to zasługuje:) Mimo że nie wszyscy przepadają za łączeniem owoców z mięsem, w tym przypadku powinni się przełamać. Indyk w towarzystwie gruszek doprawionych m.in. octem balsamicznym wiele zyskuje, jest soczysty i wyrazisty, a całość świetnie się komponuje. W ciągu pół godziny możemy mieć pyszne i efektowne (choć niekoniecznie od strony wizualnej;D) danie.
Sznycle z indyka z balsamicznymi gruszkami
- 2 sznycle z indyka (razem ok. 300g)
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub tymianku
+ do podania (ew. suszony)
- 100ml wywaru z warzyw lub drobiowego, ew. wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duża gruszka, najlepiej Konferencja
Doprawić mięso i rozgrzać na patelni na dużym ogniu połowę masła.
Położyć kotlety i smażyć przez ok. 2 minuty na każdą stronę.
Zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową.
Zmniejszyć ogień do średniego i dodać resztę masła.
Dodać cienko pokrojoną szalotkę, wyciśnięty czosnek, tymianek i doprawić.
Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka zmięknie, 5-6 minut.
W międzyczasie wymieszać wywar, ocet i musztardę.
Na patelnię dodać gruszkę obraną i pokrojoną w cienkie plastry.
Gotować przez 4 minuty, aż zmiękną.
Wlać przygotowaną mieszankę, przykryć i gotować przez 5 minut.
Odkryć, zwiększyć ogień i gotować, często mieszając,
aż gruszki będą miękkie, a większość płynu wyparuje, 3-5 minut.
Sznycle umieścić z powrotem na patelni, razem z wszystkimi sokami.
Dodać resztę tymianku lub rozmarynu, wymieszać i podawać.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal
Sznycle z indyka z balsamicznymi gruszkami
- 2 sznycle z indyka (razem ok. 300g)
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu lub tymianku
+ do podania (ew. suszony)
- 100ml wywaru z warzyw lub drobiowego, ew. wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 duża gruszka, najlepiej Konferencja
Doprawić mięso i rozgrzać na patelni na dużym ogniu połowę masła.
Położyć kotlety i smażyć przez ok. 2 minuty na każdą stronę.
Zdjąć z patelni i przykryć folią aluminiową.
Zmniejszyć ogień do średniego i dodać resztę masła.
Dodać cienko pokrojoną szalotkę, wyciśnięty czosnek, tymianek i doprawić.
Gotować, od czasu do czasu mieszając, aż szalotka zmięknie, 5-6 minut.
W międzyczasie wymieszać wywar, ocet i musztardę.
Na patelnię dodać gruszkę obraną i pokrojoną w cienkie plastry.
Gotować przez 4 minuty, aż zmiękną.
Wlać przygotowaną mieszankę, przykryć i gotować przez 5 minut.
Odkryć, zwiększyć ogień i gotować, często mieszając,
aż gruszki będą miękkie, a większość płynu wyparuje, 3-5 minut.
Sznycle umieścić z powrotem na patelni, razem z wszystkimi sokami.
Dodać resztę tymianku lub rozmarynu, wymieszać i podawać.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 250 kcal