Steki z polędwiczki
Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana, jedna z najjaśniejszych gwiazd polskiej blogosfery. Steki w wersji półkrwistej, moim zdaniem najlepsze, najdelikatniejsze. W wersji wysmażonej należy zwiększyć czas grillowania o jedną minutę, ale polecam spróbowanie pierwotnej wersji. Można również pod koniec poddusić chwilę z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina (Pinot Noir, Beaujolais). Porcja dla dwojga.
- 400g polędwiczki wieprzowej
- 5 łyżek oleju kujawskiego czosnkowego
- 4 cebule czerwone
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 ziemniaki
- 70ml mleka
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dwie porcje i lekko rozbijamy. Ukladamy ciasno w naczyniu i zalewamy olejem smakowym Kujawski (użyłem oleju z dodatkiem czosnku). Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej ucieramy z posiekanym rozmarynem, formujemy wałek, zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ścieramy do nich kawałek świeżego imbiru, dodajemy łyżke masła i mleko. Praską ugniatamy na gładkie puree.
Mięso wyciągamy z lodówki i wyciągamy z oleju, który kolejno wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Cebulę siekamy w krążki lub paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy 3 łyżki masła i smażymy do miękkości. Gdy cebula jest wystarczająco miękka dodajemy żurawinę i ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 3 minuty i zestawiamy do ostygnięcia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i gdy będzie już bardzo gorąca kładziemy lekko osolone steki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 minut.
Wypoczęte steki kładziemy na warstwie puree i cebuli. Na steku kładziemy kawałek masła rozmarynowego.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.