Steki z polędwiczki

Steki z polędwiczki

Zdjęcie - Steki z polędwiczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne, soczyste steki z wysokiej jakości polędwiczki wieprzowej w towarzystwie ziemniaczano-imbirowego puree i słodkiej cebuli z dodatkiem żurawiny to moja propozycja w odpowiedzi na konkurs którego organizatorem jest Majana, jedna z najjaśniejszych gwiazd polskiej blogosfery. Steki w wersji półkrwistej, moim zdaniem najlepsze, najdelikatniejsze. W wersji wysmażonej należy zwiększyć czas grillowania o jedną minutę, ale polecam spróbowanie pierwotnej wersji. Można również pod koniec poddusić chwilę z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina (Pinot Noir, Beaujolais). Porcja dla dwojga.

  • 400g polędwiczki wieprzowej
  • 5 łyżek oleju kujawskiego czosnkowego
  • 4 cebule czerwone
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 ziemniaki
  • 70ml mleka
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz

 

Polędwiczkę myjemy, oczyszczamy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dwie porcje i lekko rozbijamy. Ukladamy ciasno w naczyniu i zalewamy olejem smakowym Kujawski (użyłem oleju z dodatkiem czosnku). Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej ucieramy z posiekanym rozmarynem, formujemy wałek, zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika.

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ścieramy do nich kawałek świeżego imbiru, dodajemy łyżke masła i mleko. Praską ugniatamy na gładkie puree.

 

Mięso wyciągamy z lodówki i wyciągamy z oleju, który kolejno wrzucamy na patelnię i rozgrzewamy. Cebulę siekamy w krążki lub paski i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy 3 łyżki masła i smażymy do miękkości. Gdy cebula jest wystarczająco miękka dodajemy żurawinę i ocet balsamiczny. Smażymy jeszcze 3 minuty i zestawiamy do ostygnięcia. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

 

Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i gdy będzie już bardzo gorąca kładziemy lekko osolone steki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową na 10 minut.

Wypoczęte steki kładziemy na warstwie puree i cebuli. Na steku kładziemy kawałek masła rozmarynowego.



Zdjęcie - Steki z polędwiczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

Kategorie przepisów