Kotleciki jagnięce z pieczoną cebulą
Uwielbiam kotleciki jagnięce, a za sprawą Nigellissimy pokochałam je jeszcze mocniej. Są pyszne, soczyste, aromatyczne, genialne! Uwielbiam Nigellę za jej podejście do jedzenia, gotowania, gromadzenia jedzenia i podjadania w nocy (chociaż tego akurat nie praktykuję). Kiedy ją oglądam robię się głodna, tak apetycznie to wszystko przedstawia. Nie wszystko co robi bym zjadła - np. prawie surowe mięso, które nazywa upieczonym, dla mnie jest surowe i nie... podziękuję raczej. Ale jej nonszalanckie podejście do miar, wag i w sumie wyglądu potrawy, uwielbiam. Nakłada na talerze, półmiski wszystko co pyszne, nie odmierzając kropelek sosu, nie rysując na talerzu kresek przy linijce... po prostu podaje...
Kotleciki jagnięce z pieczoną cebulą
Kotleciki jagnięce z pieczoną cebulą
- 8 kotlecików jagnięcych z kostką
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka płatków chilli
- pół łyżeczki soli
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- kilka ziemniaków
- rukola
- roszponka