Pieczona baranina z cebulą i czosnkiem

Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem

Zdjęcie - Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Jest to kolejny przepis, który bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej  na blogu Majanowe pieczenie(klik,klik) "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.producent linii Kujawski ze Smakiem.


składniki:

około 1 kg baraniny(tylna kulka)

2 cebule

2 łyżeczki cząbru

2 łyżeczki majeranku

6 ząbków czosnku

2 listki laurowe

5 ziarenek jałowca

pieprz mielony

około 1 i 1/2 łyżeczki soli

3 łyżki octu

olej Kujawski ze Smakiem-czosnkowy

Przyprawy takie jak: cząber, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe(pokruszone)włożyć do miski. Dodać rozgnieciony czosnek i wlać sporą ilość oleju czosnkowego, wszystko dokładnie wymieszać. Baraninę natrzeć przyprawami, powbijać ziarna jałowca i skropić octem. Mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Gdy przejdzie przyprawami, baraninę włożyć na rozgrzany olej i zapiec z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia na patelni. Posolić i dodać około 4 łyżek wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 1 i 1/2 godziny. W trakcie pieczenia (po około 30 minutach), baraninę obłożyć plastrami cebuli i polać wytworzonym sosem.

 

  

 Zdjęcie - Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Pieczona baranina z cebulą i  czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów