Pieczona baranina z cebulą i czosnkiem
Jest to kolejny przepis, który bierze udział w kulinarnej zabawie prowadzonej na blogu Majanowe pieczenie(klik,klik) "Odkryj Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem jest ZT Kruszwica S.A.producent linii Kujawski ze Smakiem.
składniki:
około 1 kg baraniny(tylna kulka)
2 cebule
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki majeranku
6 ząbków czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek jałowca
pieprz mielony
około 1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki octu
olej Kujawski ze Smakiem-czosnkowy
Przyprawy takie jak: cząber, pieprz czarny, majeranek, listki laurowe(pokruszone)włożyć do miski. Dodać rozgnieciony czosnek i wlać sporą ilość oleju czosnkowego, wszystko dokładnie wymieszać. Baraninę natrzeć przyprawami, powbijać ziarna jałowca i skropić octem. Mięso owinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Gdy przejdzie przyprawami, baraninę włożyć na rozgrzany olej i zapiec z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia na patelni. Posolić i dodać około 4 łyżek wody. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 1 i 1/2 godziny. W trakcie pieczenia (po około 30 minutach), baraninę obłożyć plastrami cebuli i polać wytworzonym sosem.