Ciekawa byłam tego przepisu. No bo jak to – kurczak i truskawki? I okazało się, że to połączenie jest naprawdę bardzo smaczne. Danie trochę nietypowe, za to bardzo wakacyjne.
Danie jest przepyszne (smakowało mi nawet bardziej niż niedawno robiony kurczak chop suey), wygląda efektownie, a do tego jest szybkie i łatwe w przygotowaniu :)
Przepis znalazłam dość dawno temu w "Poradniku Domowym". Polecam, polędwiczki są bardzo smaczne, a do tego eleganckie i na pewno zdadzą egzamin przy niejednej "ważnej okazji" :)
Kotleciki mielone z jabłkiem i szałwią to zupełnie nowe oblicze mielonego. Jabłko sprawia, że kotlety są delikatniejsze, lekko kwaskowate, a szałwia nadaje im charakterystyczny, przyjemny aromat.
Rolada z indyka nadziewana suszonymi owocami i zawiniętą w szynkę parmeńską. (...) Roladę podałam z sosem wiśniowym. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na niedzielny obiad! Polecam!
Kurczaka w sosie pomarańczowym robiłam już kilka razy i nie skłamię, jeśli powiem, że OGROMNIE mi smakuje ;) przepis na niego umieściłam u siebie na Smakerze już dość dawno temu, a tutaj... Jakby czekał na tę okazję :)
Manzo al chianti - wołowina marynowana i duszona w winie Chianti. Robiłam ją kilkakrotnie nie tylko w tym winie i wychodzi naprawdę pysznie. Mięso jest kruche i aromatyczne, a sos powstały po duszeniu po prostu rewelacja. Polecam gorąco!
Miód nadaje jej subtelnego, słodkiego posmaku. Jeden dodatek - niby nic, a dodaje potrawie całkiem innego charakteru. Jako mały kontrast dla miękkiego, delikatnego mięsa, polecam uprażony, chrupiący słonecznik.
Kurczak marynowany w jogurcie – lekkie, letnie danie z piersi kurczaka i kiełków w roli głównej. Bardzo proste do przygotowania, zdrowe, dietetyczne i smaczne. Dla każdego
Involtini di pollo…u mnie klasycznie z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Podawałam na ciepło, na mieszance sałat z sosem z gorgonzoli. Idealne danie na obiad czy kolację.
Królik na dobre już zagościł w mojej kuchni. Tym razem proponuje wersję, która bardzo zasmakowała mojemu synkowi. Mięso świetnie skomponowało się z pyzami na parze i gotowaną jarzynką. Polecam
Królik duszony w białym winie z cebulą i oliwkami. Wspaniałe połączenie. Królik jest miękki, delikatny, aromatyczny. Cudownie skomponował się z oliwkami.