W jednym ze starych numerów „Kuchni” (1/2011) znalazłam przepis Jamiego Olivera na pieczonego kurczaka z kuskusem i warzywami. Wyglądał bardzo obiecująco i nic nie szkodziło na przeszkodzie by go zrobić
Aromatyczne, lekko pikantne... i mega smakowite :) Pulpeciki marokańskie w pomidorowym sosie z ciecierzycą. Mimo dużej ilości składników, są proste do przygotowania.
Kruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i znakomitego majeranku
Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę.
Prosty obiad, którym zawsze się posiłkuję, gdy nie mam ochoty na kuchenną krzątaninę. Kurczę pieczone. Często występowało na obiadach rodzinnych mojego dzieciństwa. Gdy zamieszkałam sama, to pierwszym moim samodzielnie wykonanym obiadem był właśnie kurczak.
W ubiegłym tygodniu robiłam pieczeń rzymską z indyka. Bardzo nam smakowała i u moich dzieci taki rodzaj dodatku do chleba na pewno wygrywa z każdą wędliną kupioną w sklepie. Nakład pracy jest tak niewielki, że patrząc na jego zalety postanowiłam robić pasztet lub pieczeń zdecydowanie częściej.