Schab otulony majerankiem
„ Kruche, aromatyczne mięso, które z powodzeniem możemy podać na obiad z dodatkiem gotowanego makaronu i sosu pieczarkowego. Obie te cechy to zasługa trzydniowego leżakowania w soli i znakomitego majeranku z Manufaktury Smaku, który opisałam kilka dni temu. Dodatkowo upieczone metodą 80° Dr Oetkera było też bardzo soczyste.” Nadmiar możemy też wykorzystać jako wędlinę na kanapki”.
Schab otulony majerankiem
Składniki:
1,5kg schabu wieprzowego bez kości
3 łyżeczki soli
2łyżki sklarowanego masła
3 łyżki stołowe majeranku
3 łyżki oliwy
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól
świeżo zmielony pieprz
500g pieczarek
20g masła
200ml bulionu mięsnego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
Ugotowany makaron świderki jako dodatek
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć trzema łyżeczkami soli. Włożyć do brytfanki, przykryć i wstawić na trzy dni do lodówki, aby mięso skruszało.
Ponownie umyć mięso z soli i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać sklarowane masło i obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron przez 10 minut.
Piekarnik z termoobiegiem podgrzać do temp. 80°C. Na środkowym poziomie piekarnika ustawić na kracie duże żaroodporne naczynie o niskich ściankach.
W filiżance wymieszać oliwę z majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką posmarować mięso. Przełożyć na podgrzane naczynie żaroodporne. Na wierzchu położyć liście laurowe i wstawić do piekarnika na 4-5 godzin.
Na około 45 minut przed końcem pieczenia , oczyścić pieczarki, opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w plasterki. Roztopić masło na patelni i obsmażyć na nim grzyby. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Mąkę rozmieszać z zimną woda i dodać do sosu. Ponownie zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Gotową pieczeń pokroić w plastry i podać z sosem z pieczarek i makaronem.