Shish tawuk – arabskie szaszłyki

Shish tawuk – arabskie szaszłyki

Dziś na zakończenie akcji arabskiej organizowanej przez Pannę Malwinnę przygotowaliśmy wspólnie Shish tawuk – szaszłyki z kurczaka i papryki.  Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę. Marynatę, przed wrzuceniem do niej kurczaka można spróbować i ocenić czy taki stopień kwaśności nam odpowiada, i ewentualnie zmienić proporcje, jednak nie sądzę, żeby byłą taka potrzeba. Ja szaszłyki podałam z chlebkami naan i sałatką z fasolki w arabskim stylu, na które przepisy podam w najbliższym czasie.

Zapraszam na pyszne szaszłyki razem z Maggie, Anią, Michał, Dobromiłą, Mopsem w kuchni,  Emmą, Pelą, Mirabelką, Pluskotką, i naszą organizatorką Panną Malwinną. Dziękuję wam wszystkim za kolejne świetne wspólne gotowanie :) 

Zdjęcie - Shish tawuk – arabskie szaszłyki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 małe papryki

  

 Sposób przyrządzenia:

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w 2,5cm kostkę.  Składniki marynaty wymieszać (można spróbować czy smakowo Wam odpowiada i ewentualnie zmienić trochę proporcje) i wymieszać z kurczakiem. Zakryć folią i schować do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie paprykę pokroić w nieduże kawałki, a patyczki do szaszłyków namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Nadziewać na przemian kurczaka i paprykę. Szaszłyki piec ok. 10 - 12 minut w 180st. C pod grillem lub smażyć na patelni grillowej z każdej strony. Podawać z sałatką i płaskim chlebem typu pita lub naan.

Smacznego!

 Zdjęcie - Shish tawuk – arabskie szaszłyki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów