Shish tawuk – arabskie szaszłyki
Dziś na zakończenie akcji arabskiej organizowanej przez Pannę Malwinnę przygotowaliśmy wspólnie Shish tawuk – szaszłyki z kurczaka i papryki. Ich sekretem jest pełne smaku u wyrazistości marynata, w której kurczak leży przez 24 godziny. Marynata, bardzo specyficzna w smaku w porównaniu do naszych polskich przyzwyczajeń, nadaje mięsu kwaskowatego posmaku. Jest to bardzo smaczne połączenie, choć nie każdemu musi smakować. Nam odpowiadało i na pewno kiedyś te szaszłyki powtórzę. Marynatę, przed wrzuceniem do niej kurczaka można spróbować i ocenić czy taki stopień kwaśności nam odpowiada, i ewentualnie zmienić proporcje, jednak nie sądzę, żeby byłą taka potrzeba. Ja szaszłyki podałam z chlebkami naan i sałatką z fasolki w arabskim stylu, na które przepisy podam w najbliższym czasie.
Zapraszam na pyszne szaszłyki razem z Maggie, Anią, Michał, Dobromiłą, Mopsem w kuchni, Emmą, Pelą, Mirabelką, Pluskotką, i naszą organizatorką Panną Malwinną. Dziękuję wam wszystkim za kolejne świetne wspólne gotowanie :)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 małe papryki
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić. Pokroić w 2,5cm kostkę. Składniki marynaty wymieszać (można spróbować czy smakowo Wam odpowiada i ewentualnie zmienić trochę proporcje) i wymieszać z kurczakiem. Zakryć folią i schować do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie paprykę pokroić w nieduże kawałki, a patyczki do szaszłyków namoczyć przez 30 minut w zimnej wodzie. Nadziewać na przemian kurczaka i paprykę. Szaszłyki piec ok. 10 - 12 minut w 180st. C pod grillem lub smażyć na patelni grillowej z każdej strony. Podawać z sałatką i płaskim chlebem typu pita lub naan.
Smacznego!