Pieczone kacze piersi z nutą pomarańczy
Są takie potrawy, do których podchodzę /-iłam/ trochę jak do jeża- z obawą, czy aby się udadzą. Tak sprawa wyglądała z kaczką. Bałam się, że ją wysuszę i będzie jak wiór. Zgłębiłam jednak temat, poczytałam (łącznie z istnym elaboratem Julii Child) i wzięłam się do roboty! Wybrałam z przepisów to, co wydawało mi się najlepsze, po czym zrobiłam (w jakieś 20 minut) NAJLEPSZE KACZE PIERSI, jakie w życiu dane mi było jeść- tak delikatne, że aż rozpływały się w ustach. Słowo!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Pieczone kacze piersi z nutą pomarańczy Składniki
- pierś kaczki - 2 szt, 300g każda
- czosnek - 1 ząbek
- goździki - 4 szt
- ziele angielskie - 4 szt
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- oliwa - 2 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- miód - 2 łyżeczki (1+1)
- chili - szczypta, suszone
- imbir - szczypta, suszony
- skórka z pomarańczy - otarta z 1/2 owocu
- sok z pomarańczy - wyciśnięty z 1 owocu
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Przygotuj marynatę: lekko rozgnieć czosnek, połącz z oliwą, octem, kolendrą, goździkami, zielem angielskim, miodem, startą skórką z pomarańczy, chili i imbirem. Piersi posól i popieprz, włóż do marynaty na około 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 220 0C. Piersi osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z grugiej strony. Przenieś piersi na małą blaszkę do pieczenia,w staw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla.
W czasie pieczenia na patelnię, na której smażyło się mięso wlej sos pomarańczowy, ocet balsamiczny, dodaj miód, przypraw. Gotuj aż lekko zgęstnieje.
Po wyjęciu mięsa z pieca pozwól mu kilka minut odpocząć. Poporcjuj. Do sosu dodaj płyny, które zostały na talerzu po "odpoczywaniu" kaczki.