PASZTET Z INDYKA

W ubiegłym tygodniu robiłam pieczeń rzymską z indyka. Bardzo nam smakowała i u moich dzieci taki rodzaj dodatku do chleba na pewno wygrywa z każdą wędliną kupioną w sklepie. Nakład pracy jest tak niewielki, że patrząc na jego zalety postanowiłam robić pasztet lub pieczeń zdecydowanie częściej.
Tym razem pasztet z mięsa i wątróbki z indyka.

Zdjęcie - PASZTET Z INDYKA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pasztet z indyka - Laura SKŁADNIKI:
na dużą keksówkę
  • 70 dkg udźca z indyka
  • 70 dkg wątróbki z indyka
  • 1 czerwona cebula (lub zwykła)
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • pęczek natki pietruszki
Mięso i wątróbkę wypłukać osączyć na sicie. Cebulę obrać. Wszystko zmielić w maszynce.
Natkę pietruszki opłukać i drobno pokroić.
Masę mięsną wymieszać z pozostałymi składnikami. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (można też wysmarować formę masłem i wysypać bułka tartą).
Piec w temperaturze 190 stopni około 60 minut. Wystudzić.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy