Jest to jeden z najsmaczniejszych obiadów jakie ostatnio jadłam, a w sumie to najsmaczniejszy. Ziemniaczki przyrządzone według tego przepisu są po prostu nieziemskie. Indyk kruchy i soczysty.
Coś mnie ostatnio wzięło na takie "fast-foody", które jadałam podczas studiów. Ich smak od tamtej pory się zmienił - te kupowane w budkach są ostatnio nijakie, gumowate, pewnie mrożone i rozmrażane... Dlatego wolę zrobić je sama. A zajmuje to jakieś... 15 minut.
Podkreślam selera w nazwie bo jego obecność jest niezbędna. Nadaje potrawie takiego specyficznego ale bardzo dobrego smaku. Wogóle całe danie jest bardzo smaczne.
Nie wiem co dziś zrobić na obiad. Bo mam za dużo pomysłów.W każdym razie niedawno zrobiłam bardzo fajną potrawkę z kurczaka, cukinii i pieczarek. Przepis znalazłam w książce Cornelii Schinharl „Potrawy z cukinii i bakłażanów”, ale nieco zmodyfikowałam przepis i doprawiłam po swojemu.
Dziś na obiad pyszne mięso. Kurczak w najlepszym wydaniu. W postaci, która zachowuje jego znakomite wartości odżywcze, nie dokłada niepotrzebnego tłuszczu, a jednocześnie sprawia, że jest mięso jest soczyste i pełne smaku.
Rzepę zawsze używałam do surówek, nigdy nie próbowałam jej gotować ani smażyć, a muszę przyznać, że po podgrzaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam, jeśli macie ochotę na eksperymenty!
Wygląda jak zwykły kotlet, ale w smaku niezbyt go przypomina - aromatyczna panierka składa się z krakersów, natki pietruszki i skórki cytrynowej. Dodatkowo skropiony cytryną, zyskał jeszcze bardziej na smaku
Za oknem szaro ponuro, czasem mokro a czasem śnieżnie, a na talerzu środek lata i mnóstwo kolorów. Jakoś trzeba sobie humor i nastrój poprawiać, prawda?