Serek mascarpone nadaje potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji, a boczek wyrazistości. No i broukły, które uwielbiamy i któe zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce . Pycha!
Kto był na tyle genialny, żeby wymyślić danie tak łatwe do przygotowania? Kim był człowiek, który wpadł na pomysł, żeby rozmieszać mąkę z wodą, nadać ciastu kształt i wysuszyć je, aby potem w każdej chwili móc je szybko ugotować?
Po pierwsze: zrobienie domowego makaronu jajecznego to naprawdę żadna filozofia! Nie bójcie się pierwszego razu, bo efekt wart jest ubrudzenia rąk mąką.
Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Jeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy!
Dziś kolejny smak dzieciństwa – makaron z serem.
Danie, które przyrządzała babcia i mama, najczęściej na piątkowy obiad.
Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z dodatkiem sera białego i dużej ilości cukru!
Nic więcej nie było do szczęścia potrzeba.
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to klasyk, któremu nie sposób się oprzeć. Uwielbiany zarówno przez dorosłych jak i dzieci, wywoła nie jeden uśmiech gdy pojawi się na stole. Bo kto oprze się talerzowi makaronu w aromatycznym pomidorowym sosie, pachnącym oregano i bazylią z dodatkiem mięsnych kulek?
Kremowa zupa z dyni jest moją ulubioną jesienną zupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry.
Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym i mozzarellą.
Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne na jesienne szarugi. Kolorowe, spowite jesiennymi barwami zachwyci nie tyko wegetarian. Zapraszam do przepisu!