Spaghetti z brokułami i mascarpone

Spaghetti z brokułami i mascarpone

Może i niezbyt wymyślny, ale za to szybki i smaczny przepis na makaron, z którego przygotowaniem poradzi sobie chyba każdy.  Serek mascarpone nadaje potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji, a boczek wyrazistości. No i broukły, które uwielbiamy i któe zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce .  Pycha!

Zdjęcie - Spaghetti z brokułami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SPAGHETTI Z BROKUŁAMI I MASCARPONE
(2 porcje)
180g spaghetti,
250g brokułów (mogą być mrożone),
75g boczku pokrojonego w cienkie plastry,
½ małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki sera macarpone,
100ml bulionu warzywnego,
bazylia (świeża lub suszona),
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Boczek pokroić w paski, cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i boczek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Wlać bulion i dodać brokuły. Dusić 2-3 minuty, rozdrabniając brokuły na mniejsze różyczki. Dodać mascarpone, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Mieszając, gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.


(przepis stąd, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Spaghetti z brokułami i mascarpone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów