Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Dziś przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych dań makaronowych. Szybki i łatwy w przygotowaniu makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, w delikatnym sosie śmietankowym i mozzarellą. Idealne danie na obiad dla całej rodziny. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

(6 porcji)

Składniki:

  • 250 g ulubionego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 400 g mięsa z kurczaka, pokrojonego na małe kawałki
  • sól i pieprz
  • ¼ łyżeczki chilli cayenne
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju, odcedzonych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ szklanki śmietanki 30 %
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 ½ szklanki startej mozzarelli
  • 2 szklanki szpinaku
  • parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
  2. Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło i włóż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż aż przestanie być surowy w środku.
  3. Dodaj suszone pomidory i pieczarki wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj śmietanę, mleko, bulion drobiowy i mozzarellę i gotuj, mieszając, aż sos stanie się jednolity i lekko zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Wmieszaj ugotowany makaron i szpinak i gotuj przez kilka minut. Gdy sos stanie się zbyt gęsty dolej trochę mleka, a gdy zbyt rzadki dodaj więcej mozzarelli która go zagęści.
  6. Pozdawaj danie posypane parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami / Sun dried tomato and chicken pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Sun dried tomato and chicken pasta

(6 servings)

Ingredients:

  • 250 g of favourite pasta
  • 1 tablespoon butter
  • 400 g chicken, cut into bite sized pieces
  • salt and pepper
  • ¼ teaspoon cayenne pepper
  • 150 g sun dried tomatoes in oil, drained and chopped
  • 150 g mushrooms, sliced
  • 3 cloves garlic, chopped
  • ½ cup heavy cream
  • 1½ cups whole milk
  • ½ cup chicken stock
  • 1½ cups Mozzarella cheese
  • 2 cups spinach
  • parmesan cheese for serving

Preparation:

  1. Cook the pasta according to package directions. Drain and set aside.
  2. Heat the butter in a pan over medium high heat. Add the chicken and sprinkle with salt, pepper and cayenne. Saute until the chicken is cooked through.
  3. Add sun dried tomatoes and mushrooms to the pan with the garlic and saute for a few minutes, until fragrant.
  4. Add the cream, milk, chicken stock, and Mozzarella cheese. Cook stirring until the sauce is smooth and the cheese is melted and sauce thickened. Season with salt and pepper to taste.
  5. Stir in the cooked pasta and spinach and cook for a few minutes. If needed, add extra milk to the sauce to thin it out, or add more cheese to thicken slightly.
  6. Sprinkle with parmesan and serve.

Enjoy!

Kategorie przepisów