Domowy makaron tagliatelle (bez maszynki)
Po pierwsze: zrobienie domowego makaronu jajecznego to naprawdę żadna filozofia! Nie bójcie się pierwszego razu, bo efekt wart jest ubrudzenia rąk mąką.
Wystarczy przyjąć prosty przelicznik: na 100 g mąki weź 1 jajko. Oczywiście jajko jajku nierówne i bywa konieczność dodania odrobiny wody czy mąki, ale zasada jest stała.
Z tych proporcji uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto, które zawiń w foliowy woreczek i włóż na 20 minut do lodówki.
Po tym czasie: najcieniej jak potrafisz rozwałkuj ciasto, pozostaw je na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką
Zwiń ciasto w luźny rulon
Ostrym nożem pokrój na ok. 1 cm paseczki
Ugotuj w osolonej wodzie (ok. 3 minuty)…
… i podaj z ulubionym sosem. Smacznego!