Makaron ze szpinakiem i kozim serem
Kto był na tyle genialny, żeby wymyślić danie tak łatwe do przygotowania? Kim był człowiek, który wpadł na pomysł, żeby rozmieszać mąkę z wodą, nadać ciastu kształt i wysuszyć je, aby potem w każdej chwili móc je szybko ugotować? Już 10 000 lat p.n.e w niektórych regionach Bliskiego Wschodu zamiast polować i zbierać dziko rosnące rośliny, oswojono zwierzęta i zaczęto uprawę ziemi. Kiedy ludzie nauczyli się siać i uprawiać zboża, poczęli wymyślać nowe techniki obróbki ziarna. Właśnie wtedy wymyślono mąkę, a starożytni Grecy i Rzymianie zaczęli robić z niej ciasto, które rozwałkowane na cienkie płaty, pieczono na rozgrzanych kamieniach przy ognisku albo w piecach. Niekiedy ciasto to smażono na tłuszczu albo gotowano we wrzątku, rosole lub mleku. Ta tania potrawa, nazwana "lagnon", zdrowa i łatwa do przygotowania, szybko stała się podstawą diety ludzi, zamieszkujących rejony śródziemnomorskie. Archeologiczne źródła każą wierzyć, że historia makaronu zaczyna się wraz z rozwojem rolnictwa i jest nierozerwalnie związana z początkami wielkich światowych cywilizacji - śródziemnomorskiej, chińskiej i arabskiej. Kiedy Arabowie dotarli w IX wieku na Sycylię, makaron poznali także Włosi. Najstarszy znaleziony na terenie Włoch makaron pochodzi z Palermo, co pozawala przypuszczać, że tam najwcześniej zaczęto wyrabiać ten rodzaj pożywienia.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania 25 min
200-300 g makaronu pappardelle
250 g świeżego lub mrożonego szpinaku
250 g koziego sera śmietankowego
2 ząbki czosnku
2 garście pestek dyni
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy dużą ilość osolonej wody, wrzucamy makaron i gotujemy ok 6 minut, musi być al dente
2. Na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy posiekane drobniutko ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, wrzucamy osuszony i obrany z łodyżek świeży szpinak, czekamy aż zwiędnie, jeśli używamy mrożonego wrzucamy zamrożony szpinak i czekamy aż się rozmrozi
3. Na suchej patelni podsmażamy pestki dyni, lekko je rumienimy
4. Szpinak doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu, dokładamy serek kozi, mieszamy aż serek się rozpuści i połączy ze szpinakiem
5. Ugotowany makaron odcedzamy, zachowujemy ok 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, ugotowane pappardelle wrzucamy do sosu, dodajemy trochę zachowanej wody z gotowania, mieszamy całość, jeśli makaron jest nadal za suchy można dolać jeszcze trochę wody
6. Na koniec dekorujemy całość podprażonymi pestkami dyni
Ekspresowe danie na zabiegany poniedziałek!