Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Bardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na nadzienie:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku
4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartoninku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
około 200 g makaronu cannelloni
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy na bok.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Cannelloni nadziewamy farszem (najłatwiej jest nabierać farsz bezpośrednio makaronowymi rurkami, pomagamy sobie małą łyżeczką). Spód naczynia do zapiekania smarujemy 4 łyżkami przygotowanego sosu, układamy nadziane cannelloni. Całość polewamy resztą sosu, na wierzch układamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 35-40 minut. Gotowe! :)
Składniki na nadzienie:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku
4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartoninku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
około 200 g makaronu cannelloni
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy na bok.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Cannelloni nadziewamy farszem (najłatwiej jest nabierać farsz bezpośrednio makaronowymi rurkami, pomagamy sobie małą łyżeczką). Spód naczynia do zapiekania smarujemy 4 łyżkami przygotowanego sosu, układamy nadziane cannelloni. Całość polewamy resztą sosu, na wierzch układamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 35-40 minut. Gotowe! :)