Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Bardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na nadzienie:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku
4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartoninku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

około 200 g makaronu cannelloni
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy na bok.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Cannelloni nadziewamy farszem (najłatwiej jest nabierać farsz bezpośrednio makaronowymi rurkami, pomagamy sobie małą łyżeczką). Spód naczynia do zapiekania smarujemy 4 łyżkami przygotowanego sosu, układamy nadziane cannelloni. Całość polewamy resztą sosu, na wierzch układamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 35-40 minut. Gotowe! :)

Zdjęcie - Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana z ziołami i sosem tatarskim
2

Sałatka ziemniaczana z ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zapiekana feta z fasolką szparagową w pomidorach
1

Zapiekana feta z fasolką szpar…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i miętą
1

Sałatka z kaszą jaglaną, piecz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukier miętowy
1

Cukier miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Serowe piersi kurczaka – pieczone
2

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Quiche z szynką i pieczarkami
1

Quiche z szynką i pieczarkami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb