Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Bardzo sycące z cannelloni nadziane mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekane pod mozzarellą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!

Zdjęcie - Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na nadzienie:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego z kartoniku
4 listki świeżej bazylii, drobno posiekane
4 igiełki rozmarynu, drobno posiekane
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:
1 szklanka przecieru pomidorowego z kartoninku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatkowo:

około 200 g makaronu cannelloni
1 kulka mozzarelli, pokrojonej w cienkie plastry

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Zaczynamy od przygotowania nadzienia: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy 5-7 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek, słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, smażymy 1 minutę. Dodajemy mięso i przesmażamy około 7 minut. Dodajemy przecier, bazylię, rozmaryn, cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

2. Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance. Odstawiamy na bok.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Cannelloni nadziewamy farszem (najłatwiej jest nabierać farsz bezpośrednio makaronowymi rurkami, pomagamy sobie małą łyżeczką). Spód naczynia do zapiekania smarujemy 4 łyżkami przygotowanego sosu, układamy nadziane cannelloni. Całość polewamy resztą sosu, na wierzch układamy mozzarellę. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 35-40 minut. Gotowe! :)

Zdjęcie - Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami

Sałatka z tuńczykiem, awokado…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tagliatelle z czarnym czosnkiem i parmezanem

Tagliatelle z czarnym czosnkie…

food² food²
Food Square

Dobre spaghetti z warzywnym sosem

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Energetyczny zielony koktajl z herbatą matcha

Energetyczny zielony koktajl z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką
1

Spaghetti z kalafiorem i czosn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Łatwa zupa pomidorowo – paprykowa
1

Łatwa zupa pomidorowo – papryk…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
1

Bakłażan zapiekany w sosie pom…

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
1

Bakłażany pieczone z soczewicą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Prosta sałatka z pomidorów
2

Prosta sałatka z pomidorów

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj