Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym
Kremowa zupa z dyni jest moją ulubioną jesienną zupą i nie po raz pierwszy pojawia się na blogu. Można ją przygotować na wiele sposobów, podać z różnymi dodatkami. Nie jest czasochłonna, o ile wcześniej przygotujecie sobie zapas dyniowego puree. Rozgrzewające właściwości zupa zawdzięcza dodatkowi imbiru, czosnku i curry. Dzięki nim, nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po jej zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się po całym naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów.
Składniki:
2 szklanki puree z dyni
3 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2 szalotki
400 ml mleka kokosowego
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry w proszku
sól biały pieprz
2 łyżki oleju
Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i starty na tarce imbir. Po chwili dodajemy puree z dyni i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sól, biały pieprz i curry. Na koniec dodajemy mleko kokosowe. Podajemy z pestkami dyni, listkami kolendry i prażonym makaronem ryżowym (przepis poniżej).
* Prażony makaron ryżowy Potrzebujemy:
- makaron ryżowy
- olej do smażenia
W garnku rozgrzewamy olej. Małe porcje makaronu wrzucamy do rozgrzanego oleju i gdy spęcznieje wyjmujemy go łyżką cedzakową i odkładamy na ręczniku papierowym. Smażenie makaronu trwa kilka sekund, więc musimy być czujni.