Dyniowe cannelloni - Światowy Dzień Makaronu
Makaron - proste danie, początkowo przeznaczone dla biedoty, z czasem osiągnęło niezwykłą popularność, którą cieszy się po dziś dzień. Mało tego, makaron doczekał się swojego święta. 25 października po raz 13-ty obchodzimy Światowy Dzień Makaronu, tym razem w Rio de Janerio. To produkt zdrowy i pełnowartościowy dietetycznie. Nie jest prawdą, że jest tuczący. Węglowodany są niezbędne w naszej diecie również po to, by zdrowo chudnąć. Makaron to wspaniała inspiracja do codziennego eksperymentowania w kuchni. Nadzienie z pikantnej tarty dyniowej ( przepis tu) tak nam posmakowało, że pyszne nadzienie dyniowe z ajwarem przeniosłam do makaranowych rurek cannelloni i powstało dzisiejsze danie. Cannelloni ułożone na pomidorowym sosie, zapieczone pod sosem beszamelowym to pyszne, sycące, rozgrzewające danie idealne na jesienne szarugi. Kolorowe, spowite jesiennymi barwami zachwyci nie tyko wegetarian. Zapraszam do przepisu!
Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1cebula
1 ząbek czosnku
olej
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru/miodu
suszone oregano
Składniki na nadzienie dyniowe:
400 g startej dynii
200 g ajwaru (przepis tu)
1 cytryna - skórka i sok
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry
czarne oliwki - opcjonalnie
sok pomidorowy - kilka łyżek
Składniki na sos beszamelowy:
30 g mąki - 2 płaskie łyżki
30 g masła - 2 łyżki
500 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
dodatkowo:
1 op. cannelloni
starty parmezan
oregano
Wykonanie:
- obraną, drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy i podsmażyć razem przez około 10 minut. Jeśli preferujesz gładkie sosy, zblenduj całość
- dynię przekroić na ćwiartki, wyjąć przy pomocy łyżki całą miękką zawartość z pestkami, odrzucić. Hokkaido nie obieramy, każdą inną dynię obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce, raczej na małych oczkach tarki, będzie łatwiej nadziewać rurki makaronowe. Dynie wymieszać z ajwarem, posiekną cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową, dodać sól, pieprz i roztrate w możdzierzu nasiona kolendry. Gdyby masa była za sucha dodać kilka łyżek soku pomidorowego
- na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Każdą rurkę z osobna, przy pomocy małej łyżeczki nadziewać przygotowanym farszem dyniowym. Nafaszerowne rurki układać w naczyniu na sosie pomidorowym
- w rondelku z masła i mąki sporządzić jasną zasmażkę, następnie dolewać zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką balonową, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić, solą, pieprzem, gałką muszkatałową i roztartym, suchym oregano
- sos rozprowadzić po nafaszerownych cannelloni tak, by wszystkie rurki były dokładnie przykryte sosem. Posypać startym parmezanem
- piec w 200`C około 35 minut