Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii.

Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii.

Paccheri with romesco sauce.
Zdjęcie - Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.

Makaron Zdjęcie - Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

20 szt makaron paccheri

5 dag parmezan

2 łyżki oliwy

sól

Sos romesco:

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

1 papryka czerwona

1 garść orzechów laskowych lub migdałów

2 kromki chleba

oliwa

sól

pieprz
Cukinia: Zdjęcie - Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

0,5 cukinii

sól

chilli


Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować , odcedzić. Przesypać parmezanem. Napełnić sosem makaron i polać po wierzch. Zapiec 15 minut w piekarniku. Na wierzch ułożyć cienkie paski cukinii przesmażone na łyżce oleju, posolone i oprószone chilli.
Specjalność katalońska. Sos tradycyjnie podawany do młodych grillowanych cebulek, ryb i owoców morza, ale powiększa swój zasięg na warzywa, mięsa i sałatki. Moja wersja romesco jest trochę uproszczona.

Kategorie przepisów