Sos z dyni do makaronu
W poprzednim wpisie wykorzystałam połowę dyni piżmowej. Teraz opowiem co zrobiłam z drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny. Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska.
pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka olej sól
Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Uduś w niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęste wlej pół szklanki wody. Na patelni w niewielkiej ilości oleju zeszklij szalotkę i czosnek. Dodaj do musu z dyni. Jeśli wolisz kremową konsystencję zmiksuj ponownie szalotkę z czosnkiem. Ja lubię wyczuć w daniu strukturę innych warzyw Wrzuć ugotowany makaron, posyp parmezanem i natką. Smakuje świetnie z tymiankiem.