Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące
Do moich dwóch ulubionych szwedzkich wypieków należą kanelbullar, czyli zakręcone cynamonowe ślimaczki oraz właśnie kardemummabullar, czyli zakręcone bułeczki kardamonowe. Gdybym miał wybrać jedne, które są smaczniejsze, to naprawdę nie umiałbym się zdecydować. Obie drożdżówki są uzależniająco pyszne i tak pięknie pachną podczas pieczenia
Dziś proponuję placuszki cukiniowe z dodatkiem paremezanu (albo innego dojrzewającego sera). Przygotowuję je w zasadzie z kilku tylko składników, z pominięciem ziemniaków (bo często takie połączenie można spotkać). Tylko cukinia, ser, jajko i mąką. Do smażenia tego typu placków wykorzystuję najczęściej moją ulubioną mąkę z ciecierzycy.
Ciąg dalszy wypieków z książki Ewy Chodakowskiej i Mart Kielak "Fit & Sweet". Tym razem upiekłam orzechowiec, który bardzo polecam. To ciasto robi furorę na imprezach
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam polędwiczki z suszonymi pomidorami. Proste w wykonaniu, smakują rewelacyjnie, przez pomidory danie ma wyrazisty smak. Mięso wychodzi delikatne
Postanowiłem sprawić, żeby jabłczanka była bardziej aromatyczna i jabłka ugotowałem wraz z korą cynamonu, goździkami, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Oczywiście słuchając rad babci, zabieliłem zupę odrobiną mąki i kwaśną śmietaną. Taka jabłczanka nie potrzebuje już innych dodatków, ale możecie ją podać z makaronem, albo z ziemniakami i okrasą; ponoć tak smakuje najlepiej, ale nawet ja, po wielu latach, nie odważyłem się na takie połączenie.
Dziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety - jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec.
Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, pieczone w foremce na babki. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.
Moja propozycja obiadowa to lazania po meksykańsku. Mięso z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i papryczki chilli z sosem pomidorowym to farsze tej lazanii. Wyszła pyszna, polecam
Te dyniowe mini serniczki z solonym karmelem chodziły już za mną od kilku tygodni. Umyśliłem je już sobie z początkiem jesieni, gdy tylko zobaczyłem pierwsze okazy pomarańczowych kul na straganach, ale jakoś tak ciągle brakowało mi okazji, żeby je zrobić. W końcu to wypiek wprost stworzony do dzielenia się z innymi, bo każdy otrzymuje swój własny miniaturowy kawałek sernika
Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza 🙂 Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.
To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Ryż opłukać, zalać wodą, dodać sól i zagotować. Gotować na małym ogniu aż ryż wchłonie wodę.Do ryżu dodać śmiatankę kokosową i ponownie zagotować.Garnuszek z ryżem przykryć i odstawić.
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem z pierwszego tłoczenia. Dodajemy sól i pieprz.
Mięso kroimy w kostkę i nacieramy przygotowaną pastą. Smażymy na rozgrzanej patelni i odstawiamy do wystudzenia
Pozostałe ziemniaki kroimy i przesmażamy z posiekaną cebulą i czosnkiem na Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut do miękkości.
Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut