Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia

Jesienią w fudskłerowej kuchni dyni nigdy dosyć! Dlatego nie mogłem oprzeć się pokusie, aby przygotować dla Was jeszcze jeden słodki przepis. Kilka dni temu zamarzyły mi się cynamonki i długo się zastanawiałem co by z tym fantem zrobić, bo na blogu znajduje się już podobny przepis (i to nawet nie jeden). Zacząłem wtedy myśleć, jakie warzywo najlepiej komponuje się z cynamonem. Odpowiedź była chyba oczywista. ? W ten sposób narodziły się właśnie dyniowe ślimaczki z cynamonem. Trochę zmieniłem mój ulubiony przepis na drożdżówki, dodając do ciasta purée z dyni. Dzięki czemu ciasto jest bardziej aromatyczne i nabiera cudnego pomarańczowego koloru. Dodatkowo staje się bardziej delikatne już po upieczeniu. Dyniowe ślimaczki są jednak podwójnie dyniowe, bo nadzienie przygotowałem również z dodatkiem purée, połączonego z masłem, cukrem trzcinowym i cynamonem. Drożdżowe ciasto rozwałkowałem na wielki pomarańczowy prostokąt i wysmarowałem grubą warstwą cynamonowej masy. Następnie zwinąłem je jak na roladę i pokroiłem w grube plastry. Czekając, aż dyniowe ślimaczki zarumienią się w piekarniku, przygotowałem mój ulubiony krem do jesiennych wypieków ukręcony z serka Philadelphia oraz masła. Posmarowałem nim jeszcze ciepłą bułeczkę, nie mogąc się doczekać, aż wystygnie. Taki ciepły kawałek drożdżowego ciasta to najlepsza nagroda dla piekarza. ? Oczywiście Wam polecam poczekać, aż dyniowe ślimaczki wystygną i dopiero wtedy posmarować je tym boskim kremem i oprószyć cynamonem. Najlepiej jest to jednak zrobić przed samym podaniem. Do takich drożdżówek pozostaje jeszcze tylko przygotować sobie Pumpkin Spice Latte z syropem z tego przepisu, a następnie usiąść w wygodnym fotelu pod kocykiem i celebrować jesień. Takie dyniowe ślimaczki z cynamonem z pewnością umilą Wam te deszczowe dni. ?

Zdjęcie - Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dyniowe ślimaczki z cynamonem Łukasz Jesienią w fudskłerowej kuchni dyni nigdy dosyć! Dlatego nie mogłem oprzeć się pokusie, aby przygotować dla Was jeszcze jeden słodki przepis. Kilka…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 30 sztuk
Czas przygotowania: 45 minutCzas gotowania: 50 minut 50 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 300 g purée z dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową)
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli

 

Nadzienie:

  • 100 g masła
  • 100 g purée z dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Polewa:

  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g śmietankowego serka kanapkowego typu Philadelphia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

  1. Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru.
  2. Do mąki wlej zaczyn, roztopione i wystudzone masło, dodaj purée z dyni i wbij jajko. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h w ciepłe miejsce.

 

Nadzienie

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem za pomocą miksera, dodając pod koniec purée z dyni oraz cynamon.

 

Formowanie i pieczenie

  1. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i zagnieć na podsypanym mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45-50 cm i o grubości ok. 3 mm. Wierzch ciasta posmaruj warstwą nadzienia. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.
  2. Ślimaczki układaj w sporych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 3 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).

 

Polewa

(Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej).

  1. W misie miksera utrzyj masło do białości. Następnie zacznij powoli wsypywać cukier puder, cały czas ucierając. Kolejno po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając miksowania.
  2. Krem wyłóż na wystudzone dyniowe ślimaczki i równomiernie rozsmaruj. Wierzch możesz posypać dodatkowo cynamonem.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości (około godzinę). Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy, a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.

Kategorie przepisów