Sernik mango
Najlepszy sernik jaki udało mi się upiec i najlepszy jaki jadłam.
Sernik mango jest niezwykle kremowy i cudownie pyszny, as do tego pięknie wygląda.
Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne. Spróbuj i się przekonaj.
A jeśli nie lubisz mango, to mam na blogu wiele innych przepisów na serniki. Szukaj TUTAJ
PRZEPIS NA SERNIK MANGO
Składniki na sernik:
Spód sernika:
Masa serowa:
Mango curd:
Wykonanie sernika:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić.
Ciepłe masło wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć składniki spodu i dobrze docisnąć.
Do misy malaksera przełożyć twaróg. Dodać cukier, śmietankę, jajka - dobrze rozdrobnić i połączyć składniki.
Następnie dodać mus z mango i proszek budyniowy- raz jeszcze połączyć składniki.
Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 stopni C. Na dno piekarnika wstawić blachę z gorącą wodą.
Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie mango curd do polania sernika:
Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać mus z mango, zagotować..Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć.
Na koniec dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę.
Lekko przestygnięty mango curd wyłożyć na ostygnięty sernik .
Sernik schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego !
Sernik mango jest niezwykle kremowy i cudownie pyszny, as do tego pięknie wygląda.
Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne. Spróbuj i się przekonaj.
A jeśli nie lubisz mango, to mam na blogu wiele innych przepisów na serniki. Szukaj TUTAJ
PRZEPIS NA SERNIK MANGO
Składniki na sernik:
Spód sernika:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego połtlustego ( kupuję w Biedronce ten o wadze 250 g )
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 1/4 szklanki cukru
- mus z 1 mango ( około 3/4 szklanki )
- 1 budyń waniliowy
Mango curd:
- mus z 1/2 mango
- sok z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie sernika:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić.
Ciepłe masło wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie połączyć składniki.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć składniki spodu i dobrze docisnąć.
Do misy malaksera przełożyć twaróg. Dodać cukier, śmietankę, jajka - dobrze rozdrobnić i połączyć składniki.
Następnie dodać mus z mango i proszek budyniowy- raz jeszcze połączyć składniki.
Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 stopni C. Na dno piekarnika wstawić blachę z gorącą wodą.
Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut.
Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowanie mango curd do polania sernika:
Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać mus z mango, zagotować..Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć.
Na koniec dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę.
Lekko przestygnięty mango curd wyłożyć na ostygnięty sernik .
Sernik schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego !