Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
Najlepsze pierniczki jakie zrobiłam… Musicie ich spróbować !
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a grudzień to dla mnie miesiąc pełen wrażeń, pięknych zapachów i pyszności ! Pierniczki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych Bożonarodzeniowych ciasteczek. Co roku piekę kilka partii; takie do zjedzenia od razu, polukrowane na prezent i na choinkę.
Przepis jest prosty, szybki a pierniczki nie wymagają leżakowania w związku z tym możecie upiec je nawet na ostatnią chwilę !
Co zrobić, żeby pierniczki nie twardniały ?
Ważna jest grubość ciastek – im cieńsze tym będą bardziej twarde.
Należy przechowywać je w pojemniku lub metalowej puszce z kawałkami suszonych jabłek, które będą utrzymywać wilgoć, dzięki czemu pierniczki będą miękkie.
Pod przepisem znajdziecie też pomysł na szybki i oryginalny prezent świąteczny , który z pewnością spodoba się wielbicielom słodkości ?
200 g roślinnego masła lub zwykłego
100 g ksylitolu (można zamienić na cukier)
180 g miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
500 g mąki pszennej
1 jajko ⠀
W garnku podgrzewamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy do masy łyżeczkę sody ( uwaga ! Masa zacznie się bardzo pienić dlatego ważne jest to aby garnek był duży i wysoki). Odstawiamy mieszankę na 15 min.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy ciepłą masę i mieszamy łyżką. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (będzie się kleiło ale takie ma być) . Przykrywamy miskę folią spożywczą i chowamy na minimum 1 h do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Pieczemy je w 180 st. C ok. 10-12 min (trzeba pilnować żeby się nie przypaliły). Upieczone ciasteczka studzimy.
Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.
Tak niewiele trzeba, żeby uszczęśliwić bliską osobę i wywołać na jej twarzy uśmiech. A czy jest coś piękniejszego niż prezent zrobiony od serca ?
Co potrzeba do zrobienia takiego słoika ?
- Wyparzone słoiczki pozbawione etykiet.
- wstążka ozdobna
- Pierniczki
- Etykietka z życzeniami
I piękny unikalny prezent gotowy !
Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasteczka Kuchnia: Polska Tagi: Boże Narodzenie, ciasteczka, pierniczki Czas przygotowania: 30 minutes Cook Time: 12 minutes Całkowity czas: 42 minutes Ilość porcji: 24 ciastka Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki- 200 g roślinnego masła lub zwykłego
- 100 g ksylitolu można zamienić na cukier
- 180 g miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko ⠀
- W garnku podgrzewamy masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy do masy łyżeczkę sody ( uwaga ! Masa zacznie się bardzo pienić dlatego ważne jest to aby garnek był duży i wysoki). Odstawiamy mieszankę na 15 min.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy ciepłą masę i mieszamy łyżką. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki (będzie się kleiło ale takie ma być) . Przykrywamy miskę folią spożywczą i chowamy na minimum 1 h do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na części. Rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek. Pieczemy je w 180 st. C ok. 10-12 min (trzeba pilnować żeby się nie przypaliły). Upieczone ciasteczka studzimy.
- Gotowe pierniczki można udekorować lukrem lub czekoladą.