Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja - Pak choi z krewetkami.
Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania krewetek. Chrupiąca panierka to coś, czemu oprzeć się nie potrafię, a jeśli dodamy do tego pikantny sos chilli, to w zasadzie jakiekolwiek dodatki są mi do szczęścia zbędne :) Jak to mówią, w prostocie siła, zatem gorąco polecam!
Efekt był naprawdę pyszny, więc warto się trochę pomęczyć - zwłaszcza, że nie jest to danie, które jemy na co dzień. Koniecznie trzeba obejrzeć ten film, na którym znakomicie pokazano jak kalmary czyścić, co odciąć, co usunąć. Dotyczy co prawda dużych sztuk, ale z małymi jest dokładnie tak samo - tylko więcej pracy. Podawać z ryżem, jako danie główne, lub bez niczego, jako przystawkę. Polecam!
Z dwa tygodnie temu jadłam w restauracji naprawdę dobry chowder, od tamtej chwili chodził za mną smak tej gęstej, śmietanowej zupy rybnej. Musiałam jak najszybciej ugotować duży jej gar!
Normalnie nie jestem fanką surimi, ale tym razem pasuje mi idealnie (jeśli nie lubisz, zastąp paluszki krabowe tuńczykiem z puszki, lub grillowaną piersią z kurczaka). Wszystko pięknie komponuje się wizualnie, a smak paluszków krabowych super podbija sos rybny w dressingu i cytryna. Jest chrupkość rzodkiewki i pestek dyni. Fajna, zwarta konsystencja jarmużu.
Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.
Kuchnia azjatycka dla mnie ma smak egzotyczny, nuta curry, nuta kokosa, makaron ryżowy…. Ostatnio miałam przyjemność degustować kuchnię azjatycką w najlepszym oryginalnym wydaniu, ale postanowiłam zmierzyć się z nią w domu. Ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że wcale nie jest to takie trudne….
Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę.
Nie chodziło mi tylko o podanie, ale o ugotowanie krewetek w tym piwie. Jeżeli można w winie, to dlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało się, że można. Co więcej, bardzo mi takie połączenie smakowało.
Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką to danie nie tylko pyszne, ale i zdrowe i niskotłuszczowe. Dobre na ciepło oraz na zimno. Słodkawe krewetki w połączeniu z gruszką i dynią, lekko skropione sokiem z limonki w towarzystwie kaszy pęczak to nietuzinkowe połączenie, które też bardzo smakowało naszemu małemu Wojtkowi.