Krewetki gotowane i podane ze stoutem
Zanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej. Nie jest to piwo, które mogę pić bez czegoś dobrego do jedzenia. Tym razem na "to coś" wybrałam krewetki. Jednak nie chodziło mi tylko o podanie, ale o ugotowanie krewetek w tym piwie. Jeżeli można w winie, to dlaczego nie w piwie? Jak możecie się domyślić okazało się, że można. Co więcej, bardzo mi takie połączenie smakowało.
Nie obyło się oczywiście także od (wszechobecnych o tej porze roku w mojej kuchni) pomidorów i kilku dodatkowych składników, które akurat były pod ręką. Do podania na obiad wybrałam ryż, ale bagietka maczana w sosie też będzie doskonałym wyborem. Gorąco polecam :)
Krewetki gotowane i podane ze stoutem
Składniki dla 2 osób: 20 szt. krewetek królewskich (oczyszczonych, bez głów i pancerza; najlepiej surowych)
1 mała cebula
1/2 ząbka czosnku
1 średni pomidor
1 łyżka klarowanego masła
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki piwa typu stout
1 malutka suszona ostra papryczka (opcjonalnie)
2-3 łyżki sosu słodko-pikantnego
sól (opcjonalnie)
kolendra do posypania
Dodatkowo do podania: ryż, kasza lub bagietka
piwo stout (takie samo jak do gotowania) schłodzone do temperatury 6°C (opcjonalnie)
Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba je najpierw rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać kawałki pomidora, cynamon, cukier, piwo i pokruszoną suszoną papryczkę z pestkami (tylko jeżeli lubicie ostre smaki). Gotować ok. 5-7 minut. Dodać krewetki, gotować 2 minuty. Krewetki obrócić i gotować kolejne 2-3 minuty. Całość wymieszać z sosem słodko-pikantnym. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą. Posypać kolendrą i od razu podawać.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji
Składniki dla 2 osób: 20 szt. krewetek królewskich (oczyszczonych, bez głów i pancerza; najlepiej surowych)
1 mała cebula
1/2 ząbka czosnku
1 średni pomidor
1 łyżka klarowanego masła
¼ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki brązowego cukru
½ szklanki piwa typu stout
1 malutka suszona ostra papryczka (opcjonalnie)
2-3 łyżki sosu słodko-pikantnego
sól (opcjonalnie)
kolendra do posypania
Dodatkowo do podania: ryż, kasza lub bagietka
piwo stout (takie samo jak do gotowania) schłodzone do temperatury 6°C (opcjonalnie)
Jeżeli krewetki są mrożone, trzeba je najpierw rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać kawałki pomidora, cynamon, cukier, piwo i pokruszoną suszoną papryczkę z pestkami (tylko jeżeli lubicie ostre smaki). Gotować ok. 5-7 minut. Dodać krewetki, gotować 2 minuty. Krewetki obrócić i gotować kolejne 2-3 minuty. Całość wymieszać z sosem słodko-pikantnym. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą. Posypać kolendrą i od razu podawać.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji