Smażone kalmary z domowym sosem aïoli
Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę.
Krążki kalmarów obtoczone w cieście podaje się z czosnkowym sosem aioli- na bazie majonezu. Poniżej instrukcja, jak przygotować go od podstaw, z domowym majonezem w roli głównej.
Do tego kilka kropli cytryny i gotowe!
Składniki- kalmary - ok. 8 szt
- jajko - 2 szt
- mąka - 1 szklanka
- mleko - ok. 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- sól - do smaku
- cytryna - do skropienia kalmarów
- olej - do głębokiego smażenia
- sos aioli
- jajko - 1 szt
- olej roslinny np. rzepakowy - 3/4 szklanki
- musztarda dijon - 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny - do smaku
- sól - do smaku
- czosnek - 1 ząbek
sos aioli: do wysokiego naczynia wbij jajko (dokładnie umyte, świeże, z pewnego źródła), wlej olej, dodaj musztardę, szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Włóż blender ("żyrafę"), by dotykał dna naczynia. Włącz i ruszaj w górę i w dół, aż masa zgęstnieje. Tak powstały majonez przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Kalmary oczyść (oderwij zewnętrzne małe płetwy), pokrój na ok. 1,5 cm kawałki. Ośmiorniczki zostaw w całości.
Z mąki, jajek i mleka z dodatkiem proszku do pieczenia przygotuj ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodaj nieco więcej mleka. W cieście maczaj kalmary i smaż na złoto (krótko, ok. 2-3 minut) w rozgrzanym oleju. Odcedź, osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przypraw solą (niezbyt dużo, owoce morza są same z siebie słone), skrop sokiem z cytryny, podawaj sosem aioli.