Smażone kalmary z domowym sosem aïoli

Smażone kalmary z domowym sosem aïoli

Tak się świetnie składa, że coraz częściej i w Polsce kupić można dobrej jakości owoce morza. Ostatnio skusiłam się na kalmary. Przyrządziłam je w bardzo klasyczny sposób, jako chrupiąca przekąskę.

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krążki kalmarów obtoczone w cieście podaje się z czosnkowym sosem aioli- na bazie majonezu. Poniżej instrukcja, jak przygotować go od podstaw, z domowym majonezem w roli głównej.

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego kilka kropli cytryny i gotowe!

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smażone kalmary z domowym sosem aïoli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

sos aioli: do wysokiego naczynia wbij jajko (dokładnie umyte, świeże, z pewnego źródła), wlej olej, dodaj musztardę, szczyptę soli i odrobinę soku z cytryny. Włóż blender ("żyrafę"), by dotykał dna naczynia. Włącz i ruszaj w górę i w dół, aż masa zgęstnieje. Tak powstały majonez przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Kalmary oczyść (oderwij zewnętrzne małe płetwy), pokrój na ok. 1,5 cm kawałki. Ośmiorniczki zostaw w całości.

Z mąki, jajek i mleka z dodatkiem proszku do pieczenia przygotuj ciasto. Gdy jest zbyt gęste, dodaj nieco więcej mleka. W cieście maczaj kalmary i smaż na złoto (krótko, ok. 2-3 minut) w rozgrzanym oleju. Odcedź, osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przypraw solą (niezbyt dużo, owoce morza są same z siebie słone), skrop sokiem z cytryny, podawaj sosem aioli.

Kategorie przepisów