Krewetki czosnkowo-pietruszkowe
Krewetki to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów owoców morza. Są nie tylko smaczną przekąską, ale przede wszystkim źródłem łatwoprzyswajalnego białka oraz podobnie jak wszystkie frutti di mare i ryby morskie zawierają cenne witaminy z grupy B, selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. Niestety mimo iż zawierają mało kalorii (1oog to ok. 90 kcal) to ilość zawartego w nich cholesterolu jest dość wysoka. Dlatego przyrządzając dania z krewetkami warto zrezygnować ze smażenia ich w głębokim tłuszczu oraz spożywania z tłustymi sosami.
Składniki:
200 g krewetek
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Krewetki delikatnie osusz na papierowym ręczniku. Następnie nożem podważaj kolejne elementy pancerza i usuń je wraz z odnóżami. Trzymając ogon, odetnij łepek. Kolejnym etapem jest delikatne nacięcie krewetki wzdłóż grzebietu, aby usunąć znajdującą się tam żyłkę, czyli układ trawienny. Tak przygotowane krewetki wystarczy jeszcze tylko opłukać w zimnej wodzie i są gotowe do dalszej obróbki.
Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez ok 3 min. Następnie dodaj wcześniej przygotowane krewetki oraz natkę pietruszki. Całość smaż przez ok 3-5 min (w zależności od wielkości krewetek). Pod koniec dopraw solą i pieprzem.