Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą

Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą


Cabbage rolls
Zdjęcie - Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Zdjęcie - Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

37,5 dag mąki

2 jaja

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki masła

6 łyżek wody

2 dag grzybów suszonych

1 cebula

25 dag kapusty kiszonej

3 goździki

5 ziaren jałowca

Wykonanie. Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić. Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą. Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części. Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym.
W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek.

Kategorie przepisów