Roladki z kapustą-alternatywa dla pierogów z kapustą
Cabbage rolls
Składniki.
37,5 dag mąki
2 jaja
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
6 łyżek wody
2 dag grzybów suszonych
1 cebula
25 dag kapusty kiszonej
3 goździki
5 ziaren jałowca
Wykonanie. Zagnieść gładkie ciasto z mąki, jaj, stopionego masła, wody i soli. Przykryć i odstawić. Przygotować kapustę. Cebulę naszpikować goździkami. Kapustę posiekać. Przełożyć do garnuszka, dodać namoczone i posiekane wcześniej grzyby,wymieszać ,wlać 200 ml wody i dusić około 20 minut. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć równomiernie kapustę i zrolować wzdłuż pomagając sobie matą. Roladę pokroić w 4-ro centymetrowe części. Roladki ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance i podlać wodą na 3 cm wysokości naczynia. Wstawić do piekarnika,temp.230 stopni na 30 minut, następnie temp. obniżyć do 190 stopni i piec jeszcze 5 minut. Doskonale smakują z sosem grzybowym.
W wersji niepostnej zamiast grzybów ,daję boczek.