Makaron soba z surimi i kiełkami fasoli mung
W oryginalnej wersji ten przepis był sałatką, ale ponieważ nie przepadam za makaronem na zimno, przerobiłam go lekko i zrobiłam z niego ciepłe danie obiadowe. Było też tam prawdziwe mięso kraba, ale zastąpiłam go paluszkami surimi, które zalegały mi w zamrażarce ;)
Efekt? Danie jest bardzo smaczne i robi się je niezwykle szybko, praktycznie w 10-15 minut. Polecamy!
MAKARON SOBA Z SURIMI I KIEŁKAMI FASOLI MUNG
(2 porcje)
150g makaronu soba,
7 paluszków surimi,
garść świeżych kiełków fasoli mung,
2 cebulki dymki,
2 łyżeczki sezamu,
1 łyżka czerwonego marynowanego imbiru,
1 łyżka oleju,
1 łyżka sosu sojowego,
szczypta cukru,
½ łyżeczki oleju sezamowego
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie łanie pachnieć. Odstawić.
Makaron soba ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulki dymki posiekać, oddzielając część białą od zielonej. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić białe części cebulek. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone na kawałki surimi oraz kiełki fasoli. Smażyć przez 1-2 minuty, żeby tylko się zagrzały. Dodać makaron soba, pokrojony marynowany imbir i zielony szczypior z cebulek. Wymieszać.
Sos sojowy wymieszać z cukrem i olejem sezamowym, wlać do makaronu i ponownie wymieszać.
Na koniec posypać sezamem.
(na podstawie przepisu z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia japońska” z moimi zmianami)