Chowder z krewetkami
Z dwa tygodnie temu jadłam w restauracji naprawdę dobry chowder, od tamtej chwili chodził za mną smak tej gęstej, śmietanowej zupy rybnej. Musiałam jak najszybciej ugotować duży jej gar!
Do mojej wersji użyłam składników, które akurat (szczęśliwym zbiegiem okoliczności) miałam w lodówce: filetów tilapii, krewetek i szynki szwardzwaldzkiej. Możecie wykorzystać jednak inną rybę (dorsza, morszczuka, mirunę) i dowolny boczek/szynkę.
Jeśli nigdy nie przyrządzaliście w ten sposób zupy rybnej, szczerze zachęcam- to zupełnie nowa jakość!
3 duże porcje
Składniki- krewetki - ok. 10 szt (duże)
- ryba - 2 filety (dorsz, tilapia, miruna...)
- por - 1/2 szt
- szynka szwardzwaldzka - 3 plastry
- olej - 1 łyżka
- bulion - 3/4 litra
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- ziemniaki - 3 szt
- sól, pieprz - do smaku
- koperek - do podania
W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na talerzyk.
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany por.
Jeśli używasz świeżych krewetek w skorupkach, dodaj je na patelnię, zalej bulionem i gotuj 2 minuty. Wyjmnij, obierz ze skorupek. Jeśli używasz krewetek już obranych, dodaj je pod koniec gotowania, razem z rybą.
Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka połowę ugotowanych ziemniaków. Do reszty płynu w garnku dodaj śmietankę, zmiksuj na gładki krem.
Do zupy włóż pokrojoną w ok. 2 cm kawałki rybę oraz krewetki i ponownie wcześniej przygotowane ziemniaki i szynkę. Gotuj 3-4 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z koperkiem.