Chowder z krewetkami

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z dwa tygodnie temu jadłam w restauracji naprawdę dobry chowder, od tamtej chwili chodził za mną smak tej gęstej, śmietanowej zupy rybnej. Musiałam jak najszybciej ugotować duży jej gar!

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojej wersji użyłam składników, które akurat (szczęśliwym zbiegiem okoliczności) miałam w lodówce: filetów tilapii, krewetek i szynki szwardzwaldzkiej. Możecie wykorzystać jednak inną rybę (dorsza,  morszczuka, mirunę) i dowolny boczek/szynkę.

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nigdy nie przyrządzaliście w ten sposób zupy rybnej, szczerze zachęcam- to zupełnie nowa jakość!

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 duże porcje

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • krewetki - ok. 10 szt (duże)
  • ryba - 2 filety (dorsz, tilapia, miruna...)
  • por - 1/2 szt
  • szynka szwardzwaldzka - 3 plastry
  • olej - 1 łyżka
  • bulion - 3/4 litra
  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • ziemniaki - 3 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • koperek - do podania
Sposób przygotowania

W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na talerzyk.

Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany por.

Jeśli używasz świeżych krewetek w skorupkach, dodaj je na patelnię, zalej bulionem i gotuj 2 minuty. Wyjmnij, obierz ze skorupek. Jeśli używasz krewetek już obranych,  dodaj je pod koniec gotowania, razem z rybą.

Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka połowę ugotowanych ziemniaków. Do reszty płynu w garnku dodaj śmietankę, zmiksuj na gładki krem.

Do zupy włóż pokrojoną w ok. 2 cm kawałki rybę oraz krewetki i ponownie wcześniej przygotowane ziemniaki i szynkę. Gotuj 3-4 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z koperkiem.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kurczak z brokułami i groszkiem cukrowym

Kurczak z brokułami i groszkie…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Truskawkowa sałatka z czosnkiem  niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym

Truskawkowa sałatka z czosnkie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Chłodnik z botwinki
1

Chłodnik z botwinki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Chłodnik rodzinny. Siła kulinarnej tradycji
2

Chłodnik rodzinny. Siła kulina…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa szpinakowa z łososiem
1

Zupa szpinakowa z łososiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit