Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali.
Moje ulubione - najulubieńsze, najpyszniejsze i najprostsze. Takie prawdziwe kuchenne koło ratunkowe, gotowe dosłownie w pięć minut! Pod warunkiem, że macie krewetki w zamrażalniku.
Pyszna sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi, korniszonami, selerem naciowym i rzodkiewkami w sosie majonezowym własnej roboty. Szybka, łatwa i przyjemna w przygotowaniu, a podana z chrupiącymi tostami na pewno posmakuje wszystkim biesiadnikom.
Moje topowe smaki - pomidory, kolendra, chilli, krewetki - plus absolutna prostota i szybkość wykonania. Zajadam się nimi kilka razy w tygodniu, modyfikując odrobinę, w zależności od okoliczności.
W miseczce mieszamy olej Kujawski z ziołami, startą skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chilli, młotkowany pieprz i roztarty czosnek. Do mieszanki wrzucamy oczyszczone krewetki i mieszamy, aby dobrze obtoczyły się w marynacie...
Rozmroź krewetki. W garnku zagotuj wodę z sokiem z cytryny. Do gotującej się wody wrzuć rozmrożone krewetki i gotuj 30 sekund. Rozpuść masło wrzuć krewetki, podsmaż. Wbija jajka. Połącz z serkiem lub gęstym jogurtem oraz musztardą, dopraw solą i pieprzem do smaku...
Z takimi krewetkami ta naprawdę żadna praca! W miseczce przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej krewetki, a przed samym podaniem smażymy, co zajmuje nie więcej niż pięć minut!
Klasyk. Jest to dla mnie najstarsza forma serwowania krewetek, jaką miałam okazję spróbować. Po raz pierwszy jadłam w berlińskiej Ikei ...ładnych "parę" lat temu.
Bardzo tęsknię za wiosną. Stąd pewnie u mnie ostatnio przepisy, które przyciągają wspomnieniaz wakacji Też chyba przekornie, bo pisząc ten post widzę za oknem zaśnieżony stok w Świeradowie i nie integruję się z współspaczami, którzy tym faktem są zachwyceni. Oni poszli na narty, a ja zajadam się kalmarami.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy. Jeśli mamy krewetki w całości, musimy je sprawić. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale zostawiamy trochę wody...
Książka "Gordon Ramsay's Ultimate Home Cooking" należy chyba do moich ulubionych z liczącej kilkadziesiąt tytułów kolekcji. Za każdym razem, gdy ją przeglądam, znajduję jakiś interesujący i apetyczny przepis. Tym razem wybrałam sałatkę z sałaty rzymskiej, ogórka i krewetek, z azjatyckim jogurtowym dressingiem. Gordon Ramsay nie zawiódł, danie okazało się odświeżające, lekkie i pyszne.
Sałatka z kalmarów, papryki, chorizo, karczochów i ciecierzycy to mój pomysł, ale myślę, że przepis mógłby równie dobrze pochodzić z kuchni hiszpańskiej ;) Wszystkie składniki są dla niej typowe, a ich zestawienie bardzo dobrze się sprawdza. Smaki są zróżnicowane i świetnie zbalansowane.