Całość wyszła naprawdę pyszna. Dość słodka - jeden mały kawałeczek w zupełności wystarczy, by zasłodzić się na długi czas - no ale, taka uroda mazurków, czyż nie? :)
Te małe babeczki są przeurocze. Jednak poza wyglądem lubię je jeszcze za to, że są tak małe. Są niczym bombonierki, takie małe czekoladki na raz do buzi. W tym roku właśnie te czekoladki stały się moją inspiracją i postanowiłam, że babeczki będą miały różne smaki niczym w pudełku czekoladek.
Dawno nie byłem tak zadowolony z chleba. Pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony. Ani za dużo, ani za mało. Po prostu w sam raz. Skórka chrupiąca, ale nie za twarda
To pomysł na błyskawiczny deser wielkanocny. Tylko mieszasz składniki, kwadrans w piekarniku i od razu cieszyć się możesz intensywnymi w smaku, lekkimi kokosankami.
Wianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania.
Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół.
Kolejna inspiracja która może zagościć na Waszym tegorocznym wielkanocnym stole :) Z cyklu 'jajo' dla 'Mody na Zdrowie'. Jeśli szukacie czegoś lekkiego, i naprawdę - z a s k a k u j ą c o (!) pysznego - polecam spróbować!
Właśnie pojawił się czosnek niedźwiedzi i proponuję go wykorzystać na wielkanocne danie. Zaskoczycie gości, bo naprawdę smak faszerowanych jajek jest nieziemski:-)
Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;)
Sałatka doskonale wpisuje się w klimat wielkanocny, jest też bardzo smaczna i co ważne w czasie świąt nie obciąża dodatkowo żołądka, który wiadomo, że i tak swoje będzie musiał znieść:)
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki oraz sernika. To także czas pieczenia mazurków. Wypełnienie mazurka stanowiła lekko kwaśna konfitura pomarańczowa. Przyozdobiłam go płatkami migdałowymi oraz startą, gorzką czekoladą.
Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone smaki słodkie i kwaśne. Zróbcie koniecznie !
Mazurek czekoladowy przygotowałam z czekoladowym ganachem, dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku oraz z gotową masą krówkową, dla dodania słodyczy. Masa krówkowa stanowi w mazurku także element dekoracyjny.
Taka zdrowa propozycja na Święta. Pyszne kulki z daktylami, prażonymi płatkami owsianymi, obtoczone w kokosie. Szybkie i zdrowe. Możecie jeszcze do nich dirzucić co tam lubicie :-).