Skąd wziąć serwatkę? Najłatwiej ją uzyskać przy produkcji sera. Jest jej taka ilość, że jeśli wiecie, że ktoś go robi, to śmiało proście, bo z 9 litrów mleka pozostaje 7-8 litrów serwatki do zagospodarowania.
Efektowna i smaczna - z pewnością zasługuje na to, aby znaleźć się na świątecznym stole. Krakersy po nocy w lodówce robią się miękkie, nie ma żadnego problemu z krojeniem i serwowaniem sałatki.
Babka jest wesoła za sprawą kolorowych punkcików i nadaje jej charakter typowo wiosenny, a że mamy okres wielkanocny, możemy ja śmialo podać na świąteczny stół.
Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem. Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY !
Całość wyszła naprawdę pyszna. Dość słodka - jeden mały kawałeczek w zupełności wystarczy, by zasłodzić się na długi czas - no ale, taka uroda mazurków, czyż nie? :)
Te małe babeczki są przeurocze. Jednak poza wyglądem lubię je jeszcze za to, że są tak małe. Są niczym bombonierki, takie małe czekoladki na raz do buzi. W tym roku właśnie te czekoladki stały się moją inspiracją i postanowiłam, że babeczki będą miały różne smaki niczym w pudełku czekoladek.
Dawno nie byłem tak zadowolony z chleba. Pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony. Ani za dużo, ani za mało. Po prostu w sam raz. Skórka chrupiąca, ale nie za twarda
To pomysł na błyskawiczny deser wielkanocny. Tylko mieszasz składniki, kwadrans w piekarniku i od razu cieszyć się możesz intensywnymi w smaku, lekkimi kokosankami.
Wianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania.
Tradycyjnie świąteczna biała kiełbasa zapiekana z warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół.
Kolejna inspiracja która może zagościć na Waszym tegorocznym wielkanocnym stole :) Z cyklu 'jajo' dla 'Mody na Zdrowie'. Jeśli szukacie czegoś lekkiego, i naprawdę - z a s k a k u j ą c o (!) pysznego - polecam spróbować!
Właśnie pojawił się czosnek niedźwiedzi i proponuję go wykorzystać na wielkanocne danie. Zaskoczycie gości, bo naprawdę smak faszerowanych jajek jest nieziemski:-)
Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;)