Mazurek czekoladowy z masą krówkową

Mazurek czekoladowy z masą krówkową
Dla łasuchów i fanów czekolady, czekoladowy mazurek to pozycja obowiązkowa w menu wielkanocnym. Zrobić go można na wiele sposobów, wypełniając ganachem, musem, oblewając czekoladą.

Mazurek czekoladowy przygotowałam z czekoladowym ganachem, dżemem porzeczkowym dla przełamania smaku oraz z gotową masą krówkową, dla dodania słodyczy. Masa krówkowa stanowi w mazurku także element dekoracyjny.

Mazurek czekoladowy ozdobiłam złotymi czekoladowymi jajkami oraz posypkami w złotym odcieniu. Do dekoracji mazurka warto wykorzystać także bakalie,a także przeróżne małe słodkości, jak żelki, cukierki, małe ciasteczka.

Przepisy na inne mazurki - TUTAJ


Zdjęcie - Mazurek czekoladowy z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






PRZEPIS NA MAZUREK CZEKOLADOWY


Składniki na mazurek czekoladowy:



Kruchy spód:
  • 75 g mąki krupczatki
  • 75 g mąki tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 żółtka ( jajko "S" )

Ganach czekoladowy:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 70 g śmietanki 30%

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • około 150 g masy krówkowej z puszki


Przygotowanie mazurka czekoladowego z masą krówkową:


1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant.Najwygodniej upiec mazurek w małej kwadratowej blasze lub tortownicy.

Spód ciasta nakłuć widelcem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.



2. Czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści.

3. Na kruchym spodzie rozsmarować dżem z czarnej porzeczki. Następnie na dżem wylać ganach czekoladowy.
Przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy do dekorowania tortów, wycisnąć masę krówkową dookoła mazurka.

Mazurek dowolnie udekorować.

Zdjęcie - Mazurek czekoladowy z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek czekoladowy z masą krówkową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Smacznego !



Kategorie przepisów