Sałatka wielkanocna
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Sałatka doskonale wpisuje się w klimat wielkanocny, jest też bardzo smaczna i co ważne w czasie świąt nie obciąża dodatkowo żołądka, który wiadomo, że i tak swoje będzie musiał znieść:)
Składniki- roszponka - 1 duża garść
- jajka - 2 szt.
- dojrzałe awokado - 1 szt.
- pomidory - 2 szt.
- czarne oliwki - ok. 10 szt.
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sok cytryny - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Jajka ugotować na twardo, awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę. Pomidory, jajka, awokado pokroić w cząstki, oliwki w plasterki.
Oliwę zmieszać z octem, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Na jednym dużym talerzu lub dwóch małych układać po garści roszponki, następnie cząstki pomidora, jajka oraz awokado i plasterki oliwek. Całość polać przygotowanym sosem. Przed podaniem schłodzić przynajmniej godzinę.
Smacznego:)