Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną
Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie. ;)
*
SKŁADNIKI
dla 8 osób
- 8 białych kiełbas
- 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona)
- 2 jabłka
- 3 liski laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 goździki
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml cydru lub białego wina
- 1 łyżeczka klarowanego masła
* PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki. Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem ze skórą) oraz żurawinę. Smaż wszystko przez kolejne 5-10 minut. Następnie białą kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj usmażone jabłka i całość polej cydrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez kwadrans.
*