Wianuszki i zajączki wielkanocne
Wianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd, a ułatwi Ci pracę.
Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu.
Składniki:
500 g mąki orkiszowej 630
200 ml mleka
70 g masła
40 g drożdży
4 łyżki miodu
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 jajko
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 łyżka cukru perłowego
1 żółtko+2 łyżki mleka
folia aluminiowa
Wykonanie:
- drożdże rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka razem z masłem lekko podgrzać w rondelku. Odmierzyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto, odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
- ciasto podzielić na 2 części, z pierwszej zrobisz 6 wianuszków, z reszty 4 bułeczki - zajączki
- pierwszą część podzielić na 12 równej wielkości kawałków. Skręcić ciasto w kulki, następnie każdą kulkę rozwałkować na rulonik długości około 30 cm. Złożyć 2 ruloniki razem i skręcić jak sznurek, następnie złączyć oba końce formując wianuszek. Odkladać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować pozostałe 5 bułeczek
- z foli aluminiowej zwinąć 6 kulek i umieścić w środku uformowanych wianuszków. Pieczemy razem z kulkami, by zachować miejsce dla jajek
- drugą połowę ciasta podzielić na 4 części. Z każdej części odjąć kawałek i skręcić kulkę, z reszty uformować rulonik grubości kciuka. Owinąć go wokól uformowanej kulki, na górze przepleść oba końce. Jeden koniec zagiąć i oba na końcu lekko spłaszczyć. Ułożyć na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć obie blaszki ściereczką kuchenną i pozostawić bułeczki do napuszenia
- gdy bułeczki podrosną posmarować je żółtkiem rozbełtanym z mlekiem, a brzuszki zajączków dodatkowo posypać cukrem perłowym
- piec w 180`C 20 minut równocześnie obie blachy na dwóch poziomach piekarnika. Po 20 minutach, gdy bułki z dolnej blachy będą blade, przełożyc wyżej i dopiekac kolejne 5 minut