Babka marmurkowa
Dwukolorowa babka o smaku wanilii i czekolady, to pyszna propozycja wypieków na Wielkanoc. Babka marmurkowa jest jedną z prostszych babek do wykonania.
Jedyną trudnością jest połączenie masy białej z ciemną tak aby powstał ładny wzorek marmurku.
Efektowny wygląd i pyszny smak babki zachęca do jej wykonania.
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej /160 g/
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 4 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
- 200 g roztopionego masła
oraz:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 30 g białej czekolady
- jajeczka cukrowe
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Mąkę tortową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kakao wymieszać następnie przesiać i dodać w małych porcjach do masy jajecznej.
- Masło roztopić i gorące wlewać cienkim strumieniem do utartej masy, ciągle miksując.
- Masę podzielić na połowę do oddzielnych naczyń.
- Do jednej dodać ekstrakt waniliowy, do drugiej przesiane kakao i ekstrakt rumowy.
- Poszczególne masy wymieszać do połączenia się składników.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać mąką, nadmiar usunąć.
- Masy wlewać na przemian do formy co najmniej po 4-6 razy.
- Piec w 170 st.C przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
- Udekorować roztopioną czekoladą białą i ciemną oraz cukrowymi jajeczkami.
Smacznego ?