Wielkanocny mazurek cytrynowy
Jakoś już tak mam, że wszelkie cytrynowe ciasta kojarzą mi się z Wielkanocą. Może to przez ten żółty kolor, kolor malutkich kurczaków ? A może kolor żółtka jaja ? W sumie to nie istotne aż tak bardzo...
Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone smaki słodkie i kwaśne.
Zróbcie koniecznie !
A jeśli nie cytrynowy mazurek, to może jakiś inny ? Inspiracji szukajcie pod etykietą MAZUREK.
PRZEPIS NA MAZUREK CYTRYNOWY
Składniki na mazurek cytrynowy:
Kruchy spód:
Lemon curd:
Ganach z białej czekolady:
Przygotowanie mazurka cytrynowego:
1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie.
Spód ciasta nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
2. Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić.
Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut.
Lekko tężejący ganach z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać.
Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód.
Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową.
Smacznego !
Cytrynowy mazurek to klasyk w swej prostocie. Kruchy spód i cytrynowe nadzienie, przygotowane na bazie lemon curd, z dodatkiem ganachu z białej czekolady. Idealnie zrównoważone smaki słodkie i kwaśne.
Zróbcie koniecznie !
A jeśli nie cytrynowy mazurek, to może jakiś inny ? Inspiracji szukajcie pod etykietą MAZUREK.
PRZEPIS NA MAZUREK CYTRYNOWY
Składniki na mazurek cytrynowy:
Kruchy spód:
- 75 g mąki krupczatki
- 75 g mąki tortowej
- 100 g zimnego masła
- 50 g drobnego cukru
- 2 żółtka ( jajko "S" )
Lemon curd:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 100 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Ganach z białej czekolady:
- 50 g białej czekolady
- 30 g śmietanki 30%
Przygotowanie mazurka cytrynowego:
1. Obie mąki wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka.
Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować kwadrat o bokach około 20 cm. Z resztek ciasta uformować wałeczek i przykleić, formując rant. Jeśli jeszcze pozostanie trochę ciasta, wykroić foremkami małe motylki lub kwiatki i przykleić dookoła, na rancie.
Spód ciasta nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
2. Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać masło, rozpuścić.
Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Białą czekoladę drobno pokroić, przełożyć do niedużego pojemnika ( miski lub rondelka ).
Śmietankę zagotować, gorącą wlać do białej czekolady. Mieszać bardzo dokładnie, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Powstały ganach odstawić na kilka minut.
Lekko tężejący ganach z białej czekolady przelać do lemon curd - wymieszać.
Powstały krem cytrynowo-czekoladowy wyłożyć na kruchy spód.
Wierzch mazurka dowolnie udekorować. Mój mazurek udekorowałam płatkami migdałowymi, drażetkami czekoladowymi i posypką cukrową.
Smacznego !